'Huurprijzen mogen dalen'

Foto Sofie Van Hoof ©Sofie Van Hoof

De jaarlijkse indexering van de huishuur is 'voor het eerst sinds mensheugenis' gedaald. Dat zegt de huurdersbond dinsdag in een mededeling. Concreet betekent dit dat huurders volgens de index minder huur moeten betalen dan het jaar voordien.

(belga) - Volgens de huurwet mag de verhuurder de huishuur jaarlijks indexeren. Als de indexcijfers stijgen, betekent dit dat de huurprijs de hoogte in gaat.

Voor het eerst sinds mensheugenis, zegt de huurdersbond, is het gezondheidsindexcijfer, nodig voor de berekening van de jaarlijkse indexering van de huishuur, op een jaar tijd gedaald. De gezondheidsindexcijfers van juni en juli 2009 zijn lager dan die van juni en juli 2008.

Concreet betekent dit dat iemand die vorig jaar nog 534,97 euro huur betaalde, nu 3,5 euro minder zou moeten betalen. Bij de indexering een jaar eerder kwam bij die huurprijs nog 26,6 euro bij.

'Nu zal geen enkele slimme eigenaar het in zijn hoofd halen om dit jaar de indexering van de huurprijs op te vragen. Hij is hiertoe ook niet verplicht. Maar wat velen niet weten, is dat ook de huurder zelf om de indexering mag vragen', zegt de huurdersbond.

'Dit jaar is het dus de huurder die de belanghebbende partij is voor de indexering van de huurprijs. Hij hoeft hiervoor ook geen aangetekende brief naar zijn verhuurder te sturen, een gewone brief volstaat.'

Een provinciale huurdersbond (www.huurdersbond.be) helpt de huurder hierbij graag verder op weg, luidt het nog.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud