'Huytebroeck wist van dreigende sluiting waterzuiveringsstation'

Brussels minister van Leefmilieu, Evelyne Huytebroeck ©Guy Puttemans

De Brusselse waterzuiveraar Aquiris bereidde al in september de sluiting van het waterzuiveringsstation Brussel-Noord voor. Dat blijkt uit documenten die het Brusselse parlementslid Didier Gosuin (MR-FDF) bovenspitte. 'De bevoegde minister, Evelyne Huytebroeck (Ecolo), moet niet uit de lucht komen vallen', zei Gosuin dinsdag in de Corelio-kranten en in Le Soir.

(belga) - Brussels minister van Leefmilieu, Evelyne Huytebroeck (Ecolo), mag in de commissie Leefmilieu van het Brussels parlement dinsdag weer een kruisverhoor verwachten over het waterzuiveringsstation Brussel-Noord, dat in december tien dagen werd stilgelegd. Daardoor kwam het rioolwater van 1,1 miljoen Brusselaars ongezuiverd in de Zenne.


Huytebroeck heeft ter verdediging altijd gezegd dat 'niemand een stopzetting van het zuiveringsstation heeft zien aankomen' en dat 'Aquiris daar ook nooit mee heeft gedreigd'. Begin januari overhandigde ze aan het parlement documenten die haar gelijk moesten bewijzen.


Maar Didier Gosuin, fractieleider voor MR-FDF in het Brussels parlement, spitte enkele documenten boven 'die Huytebroeck heeft achtergehouden' en die een heel ander licht op de zaak werpen. 'Die documenten tonen niet alleen haar gebrek aan transparantie aan, maar bewijzen ook dat de minister schuldig is aan immobilisme', aldus Gosuin.


Een verslag van de raad van beheer van Aquiris van 22 september toont aan dat de uitbater toen al nadacht over een sluitingsscenario, meer dan 2,5 maanden voor de uiteindelijke beslissing.


'Natuurlijk was de minister al langer op de hoogte van het dreigement van Aquiris', klinkt het nu plots op het kabinet van minister Huytebroeck, maar 'het dreigement was niet geloofwaardig'.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud