Advertentie

Inhoud van het Vlaamse voorstel

(belga) - Het wetsvoorstel over de splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde voor de verkiezingen van Kamer, Senaat en Europees parlement, gaat uit van een zogenaamde verticale splitsing met behoud van apparentering.

Het voorstel voorziet drie kieskringen: Vlaams-Brabant (een samenvoeging van de arrondissementen Halle-Vilvoorde en Leuven), de kieskring Brussel en de kieskring Waals-Brabant. Voor de Brusselse lijsten wordt de apparentering (lijstverbinding) behouden, hetzij met Vlaams-Brabant, hetzij met Waals-Brabant.

Een gewaarborgde vertegenwoordiging van de Brusselse Vlamingen voorziet het voorstel niet omdat het de vraag is of in dat geval de grondwet niet moet gewijzigd worden, zo was maandag te horen. Volgens simulaties op basis van de uitslag van de federale verkiezingen in mei 2003 zou het voorstel leiden tot drie Vlaams-Brusselse verkozenen in de kieskring Brussel.

Om louter technische redenen is het wetsvoorstel opgesplitst in twee afzonderlijke wetsvoorstellen: één over de verkiezingen voor Kamer en Europees parlement, het tweede over de verkiezingen voor de Senaat.

22164607

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud