Installatie zonnepanelen verdrievoudigt in jaar tijd

Het aantal zonnepanelen dat in Vlaanderen wordt geplaatst, zal eind 2008 drie keer zo groot zijn als vorig jaar. Dat heeft Vlaams minister van Energie Hilde Crevits (CD&V) maandag bekendgemaakt bij een bezoek aan Gediflora, een veredeling- en vermeerderingsbedrijf van potchrysanten. Gediflora plaatste de 10.000ste fotovoltaïsche installatie in Vlaanderen.

(belga) - In de rand van haar bezoek maakte Crevits ook bekend dat Schelle, Herk-de-Stad en Zuienkerke de titel van 'Zonnedorp' 2008 krijgen.

Dat steeds meer bedrijven en gezinnen investeren in zonne-energie heeft volgens Hilde Crevits te maken met een aantal redenen, waaronder de stijging van de energieprijzen en de verbintenis van de overheid om tegen 2010 zes procent groene stroom te realiseren. "Stevige premies op het niveau van de particulieren en de bedrijven zijn daar het gevolg van en die moedigen de installatie van zonnepanelen uiteraard aan", zei Crevits. Particulieren krijgen 40 procent van de kostprijs terugbetaald, weliswaar met een maximumbredrag. Bedrijven krijgen 30 procent terugbetaald, ongeacht de hoogte van de investering.

In Oostnieuwkerke (Staden) plaatste Gediflora de 10.000ste fotovoltaïsche installatie in Vlaanderen. Het bedrijf installeerde 1.200 vierkante meter zonnepanelen, goed voor een investering van 500.000 euro. Door die maatregel genereert Gediflora 30 procent van haar jaarlijkse energie.

Volgens Hilde Crevits zijn er vandaag in Vlaanderen 140 installaties voor grootschalig gebruik maar ook particulieren schakelen alsmaar meer over naar het gebruik van zonne-energie. In 2007 haalde één op de 800 Vlaamse gezinnen stroom uit de zon, nu zijn er dat één op 250. Schelle (één op 89 gezinnen), Herk-de-Stad (één op 115) en Zuienkerke (één op 121) hebben de dichtste bezetting en krijgen daarvoor van Crevits de titel 'Zonnedorp 2008'.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud