Janssens (sp.a) pleit voor lagere sociale bijdragen en hogere pensioenen

(belga) - Lagere sociale bijdragen voor werknemers met een laag inkomen en hogere pensioenen. Die eisenbundel stuurde sp.a-voorzitter Patrick Janssens dinsdagavond de wereld in naar aanleiding van de dag van de arbeid.

Patrick Janssens hield zoals gebruikelijk zijn 1-mei-toespraak aan de vooravond van de feestdag van de socialisten. Deze keer deed hij dat in het plaatselijke hoofdkwartier van de sp.a in Ekeren, de Rozemaai.

Volgens de partijvoorzitter wordt 1 mei dit jaar overschaduwd door de Franse presidentsverkiezingen. Hoewel extreem-rechts overal in Europa oprukt, is dit in Vlaanderen geen nieuwigheid, zei hij. Antwoord op het fenomeem is het uitbouwen van een moderne socialistische partij. Dat dit werkt bewijzen volgens Janssens onder meer Hasselt, Leuven en Oostende, steden die in handen zijn de sp.a-kopstukken Steve Stevaert, Louis Tobback en Johan Vande Lanotte. "Waar we als socialisten sterk staan, krijgt extreem-rechts geen kans", dixit Janssens, die benadrukte dat de sp.a hard aan die modernisering werkt.

Vorig jaar lanceerden de Vlaamse socialisten op 1 mei de maximumfactuur. Dit jaar pleiten ze onder meer voor lagere persoonlijke bijdragen van werknemers met een laag loon. Dat moet het nettoloon van de betrokkenen doen stijgen zonder dat de werkgevers in de buidel moeten tasten. Het is dus de overheid die dit moet betalen.

Ander aandachtspunt van de sp.a zijn de pensioenen. Die moeten worden aangepast aan de stijgende welvaart. "Er zijn de voorbije jaren al positieve maatregelen genomen, maar we willen dat in de begroting 2003 een bijkomende verbetering van de pensioenen wordt opgenomen", verklaarde Patrick Janssens.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud