Jef Tavernier als groene supersub

(tijd) - Jef Tavernier (53) is geboren en getogen in het Oost-Vlaamse Aalter, waar hij gemeenteraadslid is. Hij studeerde Economie en Stedenbouw en Ruimtelijke Ordening aan de Universiteit Gent en was 17 jaar leraar aardrijkskunde en economie. Sinds 1981 is hij lid van Agalev. Tien jaar later wordt hij als senator voor de groene partij verkozen.

In 1995 stapt hij over naar de Kamer, waar hij na de verkiezingen van juni 1999 de Agalev-Ecolo-fractie leidt. De minzame Tavernier volgt voor de groene fractie het sociaal-economische, financiële en fiscale beleid op en wordt voor zijn deskundigheid gerespecteerd.

In augustus 2002 wordt hij plots minister van Consumentenzaken, Volksgezondheid en Leefmilieu in de paars-groene regering Verhofstadt I. Hij volgt zijn partijgenote Magda Aelvoet op die ontslag neemt omdat ze de uitvoer van wapens naar Nepal niet met haar overtuiging in overeenstemming kan brengen.

Tavernier is een logische invaller voor Aelvoet. Hij zat in de zomer van 1999 mee aan de tafel van het formatieberaad bij de vorming van Verhofstadt I. Als minister ontpopt hij zich tot een bekwame crisismanager bij het uitbreken van de vogelpest in ons land. Na 12 jaar parlementslid en 10 maanden minister slaagt Tavernier er bij de verkiezingen van vorig jaar niet in herverkozen te worden en keert terug naar het onderwijs. 'Ik heb altijd gezegd dat ik op een dag opnieuw voor de klas zou staan. Het gebeurt nu alleen wat vroeger dan gepland', luidt het.

Tavernier vervangt invaller Ludo Sannen, die Vera Dua in mei 2003 opvolgde als minister. Als invaller van de invaller ontpopt hij zich tot groene 'supersub'. Maar krijgt de ondankbare taak om op vier maanden van de verkiezingen zijn partij in de Vlaamse regering te depanneren.

Of de kiezer Tavernier daarvoor zal belonen op 13 juni is lang niet zeker. Haalt Groen! de kiesdrempel van 5 procent niet bij de Vlaamse verkiezingen dan betekent zijn tweede ministerportefeuille waarschijnlijk het einde van een politieke carrière. StS

21030446

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud