Kabinetschefs bevestigen versie D'Hondt en Leterme

Vier kabinetschefs van toenmalige vicepremiers hebben dinsdag in de Fortis-onderzoekscommissie verklaard de indruk te hebben gehad dat Olivier Henin, de kabinetschef van Didier Reynders, op de hoogte was van de inhoud van het advies dat substituut Paul Dhaeyer in eerste aanleg heeft uitgebracht over de verkoop van Fortis. Volgens de Vlaamse oppositie is nu duidelijk dat Henin meineed heeft gepleegd.

(belga) - De onderzoekscommissie hoorde dinsdagavond op een drafje de vier kabinetschefs van de toenmalige vicepremiers Jo Vandeurzen (Eddy Peeters), Patrick Dewael (Hedwig De Koker), Laurette Onkelinx (Olivier Vanderijst) en Joëlle Milquet (Bernadette Lambrechts). Zij dienden alleen maar uitleg te geven over de vergadering van 6 november, toen Olivier Henin een telefoontje kreeg van de advocaten van de staat in de zaak-Fortis. Volgens Henin was dat enkel om mee te delen dat het advies dezelfde dag nog zou worden uitgesproken. Hans D'Hondt en Leterme stelden eerder in de commissie dat toen al duidelijk was dat het advies negatief zou zijn.

De een al wat duidelijker dan de andere bevestigden de vier kabinetschefs de versie van Leterme en D'Hondt. Volgens Eddy Peeters liet Henin weten dat er een advies ging komen dat problematisch was voor de staat. "Ik had dus begrepen dat het negatief ging zijn", voegde hij eraan toe.

Vanderijst onthield uit de woorden van Henin naar eigen zeggen dat er indicaties waren dat het advies problematisch was. "Aangezien ik het heb over indicaties, zeg ik ook niet dat hij het advies had", voegde de PS'er eraan toe.

Bernadette Lambrechts bevestigde wat Joëlle Milquet eerder op de dag in de commissie had verklaard, namelijk dat ze het gevoel had dat Henin wist dat het advies negatief was. "Maar bewijzen heb ik daar niet van", luidde het nog.

Het meest voorzichtig was Hedwig De Koker, die uit het verhaal van Henin concludeerde dat die ongerust was over het advies van de substituut.

Zowel Vanderijst als Lambrechts stelden ook nog zich niet te herinneren dat Henin op de vergadering de mogelijke gevolgen van het advies uit de doeken heeft gedaan. Lambrechts zei ook uitdrukkelijk dat Henin het tijdstip van de uitspraak van het advies niet heeft vermeld.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud