Kamer keurt wet op partijfinanciering goed

(belga) - De voltallige Kamer heeft donderdag het licht op groen gezet voor het wetsvoorstel van PS en Ecolo dat ondemocratische partijen financieel bestraft. Dat gebeurde met 98 stemmen voor (meerderheid, cdH en Ecolo), 20 tegen (CD&V) en 1 onthouding (FN). Ook het wetsvoorstel dat de N-VA opnieuw een overheidsdotatie geeft, werd aangenomen. Niemand stemde hierbij tegen.

Het Vlaams Blok had in de loop van de zitting boos de plenaire vergadering van de Kamer verlaten. De partij nam het niet dat kamervoorzitter Herman De Croo haar leden niet het woord wilde verlenen, omdat ze allemaal een strop rond de nek droegen.

Het PS- en Ecolo-wetsvoorstel dat ondemocratische partijen financieel bestraft geeft uitvoering aan de wet van 12 februari 1999 inzake de partijfinanciering. Partijen die zich bezondigen aan racisme of de mensenrechten niet respecteren kunnen (een deel van) hun dotatie verliezen. Om een dossier te kunnen inleiden bij de Raad van State moet minstens een derde van de leden van de gemengde kamer- en senaatscommissie die de partijfinanciering controleert een klacht indienen. Het is de paritair samengestelde algemene vergadering van de Raad van State die oordeelt over de klacht zelf. De controlecommissie moet de beslissing van de Raad van State respecteren.

Het Vlaams Blok voelt zich geviseerd door het wetsvoorstel. De andere partijen proberen ons op die manier monddood te maken en finacieel te wurgen, luidt het bij de extreem-rechtse partij.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud