Kamer roept crisiscommissie in het leven

©Photo News

De plenaire Kamer heeft donderdagavond zoals verwacht een bijzondere commissie in het leven geroepen die zich moet buigen over de mechanismen van en verantwoordelijkheden voor de financiële crisis in ons land.

(belga) - De commissie moet werken op basis van een rapport dat vier experten zullen opstellen. Indien nodig kan de commissie zich nadien omturnen tot een echte onderzoekscommissie.

Er waren 96 ja-stemmen (meerderheid en Ecolo/Groen!), 26 tegenstemmen (sp.a, Vlaams Belang en N-VA) en 6 onthoudingen (LDD en FN).
Tijdens het debat hekelden de oppositiepartijen het gebrek aan durf om een echte parlementaire onderzoekscommissie op te richten. Sp.a-fractieleider Peter Vanvelthoven had het over pure windowdressing. Dit is volgens hem het bewijs dat de meerderheid een aantal dingen te verbergen heeft.

Ook Vlaams Belang-fractieleider Gerolf Annemans en LDD-Kamerlid Robert Van de Velde haalden uit naar de meerderheid. Volgens Van de Velde blijven tientallen essentiële vragen over de crisis onbeantwoord en gaat de meerderheid toch gewoon over tot de orde van de dag. "U draagt een verpletterende verantwoordelijkheid", klonk het.

Opvallend is dat Groen! mee met de meerderheid stemde, hoewel de Vlaamse groenen in tegenstelling tot zusterpartij Ecolo luid om eenonderzoekscommissie hebben geroepen.

De plenaire Kamer zette donderdagavond tevens definitief het licht op groen voor het wetsontwerp dat een wettelijk kader schept voor het gebruik van menselijk lichaamsmateriaal. Dat gebeurde met 95 stemmen voor (meerderheid en LDD) en 34 onthoudingen (de rest van de oppositie).

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud