Kamer verhoogt fiscale aftrek restaurantkosten

(belga) - De Kamer heeft donderdag in plenaire vergadering een wetsvoorstel en een wetsontwerp aangenomen met maatregelen die de horeca ten goede komen. Het gaat om de verhoogde fiscale aftrek van restaurantkosten en de afschaffing van de jaarlijkse taks op de verkoop van alcoholische dranken.

Met de stemming van de twee wetteksten worden de eerste maatregelen uitgevoerd van de bijzondere ministerraad van Gembloers, waar vooral economische thema's op de agenda stonden.

Restaurantrekeningen zijn momenteel slechts voor de helft fiscaal aftrekbaar, in tegenstelling tot de bonnetjes uit het buitenland, die tot 75 procent aftrekbaar zijn. Door de unanieme goedkeuring van het wetsontwerp wordt het percentage in een eerste fase opgetrokken tot 62,5 procent. De regeling geldt voor kosten die vanaf 1 januari 2004 worden gemaakt.

De regering neemt zich voor om de fiscale aftrekbaarheid in 2005 verder op te trekken tot 75 procent. Vooraleer hierover een koninklijk besluit te nemen, wil ze echter eerst met de sector een akkoord afsluiten over de aanpak van sociale en fiscale fraude.

De tweede wettekst - die meerderheid tegen oppositie werd aangenomen - is een voorstel van sp.a-fractieleider Dirk Van der Maelen. Dat maakt komaf maakt met de zogenaamde horecataks, de jaarlijkse taks op de verkoop van alcoholische dranken. De vergunning voor het verstrekken van sterke drank daarentegen wordt wel behouden, maar gratis gemaakt.

Bij de algemene bespreking wees Van der Maelen erop dat de horecataks totaal verouderd is. De taks is gebaseerd op het kadastraal inkomen, dat sinds 1975 niet meer aangepast werd, en houdt ook geen rekening met het feit of een horecazaak slechts enkele sterke drankjes per dag verkoopt of integendeel het grootste deel van haar inkomsten haalt uit deze verkoop, zei de Vlaamse socialist. "Een onrechtvaardige belasting met een foute basis hoort niet meer thuis in ons fiscaal systeem", besloot Van der Maelen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud