Advertentie

Kamercommissie keurt hervorming kieswet goed

(belga) - De kamercommissie Binnenlandse Zaken heeft vrijdag in de vooravond meerderheid tegen oppositie de twee wetsvoorstellen ter hervorming van de kieswetgeving goedgekeurd.

De hervorming voorziet in de invoering van provinciale kiesomschrijvingen met een bijzondere regeling voor het kiesarrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde, de invoering van een kiesdrempel van vijf procent en in een serie overgangsmaatregelen waardoor het onder meer mogelijk wordt om bij de volgende federale verkiezingen op zowel de kamer- als de senaatslijst te kandideren in zoverre dat men voor de Kamer kandidaat is in de omschrijving waar men gedomicilieerd is.

De meerderheid had maandagnacht reeds de goedkeuring van de teksten in commissie aangekondigd, maar toen werd enkel over de amendementen en artikelen gestemd. De finale stemming had pas vrijdag in de vooravond plaats.

De goedkeuring van het verslag vindt volgende week dinsdag plaats, waardoor de plenaire Kamer de hervorming van de kieswet ten vroegste vrijdag kan behandelen. Kamervoorzitter Herman De Croo sloot vrijdag, bij het einde van de plenaire zitting niet uit dat de Kamer nog na 21 juli bijeen zou moeten komen.

De behandeling in de Senaat is voor na het zomerreces voorzien.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud