Kankertelefoon verwerkte op kwarteeuw 43.000 contacten

De Vlaamse Kankertelefoon bestaat dit jaar 25 jaar. Sinds 1984 heeft de hulp- en infolijn ongeveer 43.000 contacten, telefonisch en via e-mail, verwerkt. Dat laat de Vlaamse Liga tegen Kanker (VLK) dinsdag weten.

(belga) - De aard van de oproepen verschoof in een kwarteeuw van medische informatievragen naar echte psychosociale hulpgesprekken. Afgelopen jaar bijvoorbeeld was 28,6 procent van de vragen medisch van aard, en 47,8 procent psychosociaal.

De bellers zijn ook steeds meer patiënten. Was dat in de beginjaren slechts 24 procent, dan is dat nu 43 procent. De familie en de naaste omgeving waren in de beginjaren goed voor 40 procent van de oproepen, nu is dat nog 34 procent. Zowat driekwart van de bellers is een vrouw. Dat is doorheen de jaren zo gebleven.

"Ondanks het verminderde taboe rond kanker en de betere beschikbaarheid van professionele psychologische hulpverlening voor kankerpatiënten, blijft de telefoon- en e-mailservice ook nu nog duidelijk nodig", aldus de Vlaamse Liga tegen Kanker.

De Vlaamse Kankertelefoon is elke werkdag bereikbaar tussen 9 en 17 uur op het nummer 078/150.151 en wordt bemand door getrainde professionele en enkele vrijwillige krachten.

Sinds vorig jaar heeft de Vlaamse Kankertelefoon ook een "broertje", de Vlaamse Prostaatkankerlijn (078/150.701).

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud