Kapllan Murat gevat - update

De voortvluchtige gangster Kapllan Murat is vrijdag om 19.15 uur in het Vlaams-Brabantse Dilbeek opgepakt. Murat was op 16 juli niet teruggekeerd naar de gevangenis van Ittre na een penitentiair verlof. Sindsdien was de politie met man en macht op zoek naar hem. De 44-jarige Murat heeft een heel crimineel verleden, vooral van overvallen en diefstallen. Hij werd ook bekend als de 'koning van de ontsnappingen'. Hij ontsnapte zes keer uit de gevangenis.

(belga) Minister van Justitie Laurette Onkelinx sprak vrijdagavond haar tevredenheid uit over de arrestatie. Ze is blij dat de voortvluchtige kon worden teruggevonden en dit zonder dat er geweld moest worden gebruikt.

Murat Kapllan, nu 44 jaar oud, zette België in rep en roer toen hij op 3 mei 1993 samen met Basri Bajrami en Philippe Lacroix, allebei lid van de bende van Patrick Haemers, uit de gevangenis van Sint-Gillis ontsnapte.

Tijdens de spectaculaire ontsnappingspoging gijzelde Kaplan bewakers met pistolen en handgranaten en bevrijdde hij de twee andere topgangsters. Met zes cipiers, de adjunct-gevangenisdirecteur, een verpleger en een maatschappelijk werker als menselijk schild baande het trio zich een weg naar buiten. Daar nam Harry Van Oers, de inspecteur-generaal van het Bestuur der Strafinrichtingen, de plaats van de gijzelaars in.

Met de gegijzelde Van Oers, die als levend schild werd gebruikt, konden de gangsters, na een dolle rit door Brussel, ontsnappen. Achteraf gijzelden ze nog een gezin in Kortenberg en daarna nog één in Tremelo. Daar lieten ze Van Oers vrij. Kaplan werd elf dagen na de ontsnapping weer gevat. In 1998 veroordeelde de Brusselse correctionele rechtbank Kaplan tot 54 maanden celstraf voor zijn aandeel in die 'ontsnapping van de eeuw'.

Volgens zijn advocaat werd Kaplan, van Albanese origine, in zijn hele leven veroordeeld tot alles samen een effectieve celstraf van 19 jaar. Naast de beruchte ontsnapping, die hem zijn zwaarste veroordeling opleverde, prijkt een lange reeks straffen voor voornamelijk gewapende overvallen op zijn palmares.

Hij wordt vaak de ontsnappingskoning genoemd. Zo zette hij het eerder op een lopen uit de strafinstellingen van Brugge en Vorst en uit een cel bij de Brusselse BOB. Ook bij een huiszoeking kon hij, hoewel geboeid, de benen nemen.

Op 7 april 2003 kwam Kaplan, die normaal tot 2007 in de cel zou doorbrengen, na vijf jaar vervroegd vrij onder strenge voorwaarden. Zo mocht hij onder meer geen nieuwe misdrijven plegen, moest hij werk zoeken en zich onderwerpen aan alle nodige controles en zich psychologisch laten begeleiden.

In december 2004 liet hij even van zich horen. Een winkeldetective in de Carrefour in Drogenbos had hem betrapt toen hij CD's probeerde te stelen. Toch belandde hij daarvoor niet opnieuw in de cel.

Daarna werd het een tijd stil rond Murat. Tot hij op 16 juli na een penitentiair verlof niet terugkeerde naar de gevangenis van Ittre. De politie dacht een tijdlang hem gevonden te hebben in de Brico van Waver, doch een grote speractie leverde niets op.

Zijn vriedin dacht dat Murat niet naar de gevagenis terugkeerde omdat hij op 11 juli te horen kreeg dat de commissie van voorwaardelijke invrijheidstelling zijn vrijlating onder voorwaarden uitstelde. De reden was ondermeer zijn betrokkenheid bij een schietpartij met de politie op 29 april 2005 in Londerzeel. Murat moet hiervoor nog voor de rechter verschijnen.

Vlak na de ontsnapping van Murat kwam minister van Justitie Laurette Onkelinx onder vuur omdat zij het penitentiair verlof had toegestaan. De kritiek zwol nog aan toen het kabinet van de minister contact bleek te hebben gehad met de advokaten van Murat over een overgave in veilige omstandigheden. De oppositie vroeg het ontslag van de minister.

Donderdag raakte bekend dat de politie Kapllan Murat wil horen als getuige in het dossier van de Bende van Nijvel. Vandaag/vrijdag werden op verzoek van onderzoeksrechter Anne-Françoise Destrée bij het gerecht van Nijvel nog huiszoekingen verricht bij verwanten en de vriendin van Murat

07/28/06 21:09

BELGA/20060728/BIN117/1N

Foto: Belga

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud