Kardinaal Danneels reageert weinig enthousiast

(belga) - 'Als Joseph Ratzinger verkozen is, is dat de paus die we moeten hebben', zei de Belgische kardinaal Godfried Danneels weinig enthousiast na de verkiezing van de nieuwe paus. Op geen enkel moment zei Danneels gelukkig te zijn met de pauskeuze. De kardinaal zegt opgelucht te zijn dat hij zelf niet is verkozen.

'Hij is op een rechtmatige en democratische wijze verkozen. Een paus verkiezen is geen kwestie van lobbyen en is geen keuze die door een parlement wordt gemaakt', zei de Belgische kardinaal. Hij weigerde echter te zeggen dat Ratzinger 'de beste' kandidaat was, want het gaat volgens hem 'om een subjectieve beoordeling' die Danneels zichzelf niet toestaat. 'God zal uitmaken of het de juiste man is', zei hij.

'Paus Benedictus XVI zal zelf moeten bepalen welk type paus hij zal zijn, want alle pausen hebben het recht zichzelf te zijn. Hij moet zijn unieke voorganger niet proberen na te bootsen', voegde Danneels er aan toe. 'Iedereen heeft de vrijheid om over de nieuwe paus te oordelen, om verheugd te zijn of bedroefd over zijn aanwijzing. Ik ben niet droevig.'

Danneels vindt het voorbarig om vandaag al te stellen dat de nieuwe paus een conservatieve koers zal varen of dat er daarentegen verandering komt. Dat zal pas over enkele weken, maanden blijken, meende de aartsbisschop van Mechelen-Brussel.

Op de vraag of hij opgelucht was nu hij niet verkozen is, antwoordde kardinaal Danneels bevestigend.

De kardinaal had zich bij aanvang van de persconferentie geëxcuseerd over het feit dat hij niets mocht zeggen over de beraadslagingen. 'Het is de eerste keer in mijn leven dat ik gezworen heb niets te zeggen. Ik moet dus ernstig blijven', zei hij.

Danneels keert woensdag naar België terug maar vertrekt volgende week opnieuw naar Rome om er deel te nemen aan de installatieplechtigheid van paus Benedictus XVI.

23055171

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud