Karel Van Eetvelt nieuwe gedelegeerd bestuurder Unizo

(belga) - Karel Van Eetvelt wordt de nieuwe gedelegeerd-bestuurder van Unizo, de Unie van Zelfstandige Ondernemers. Hij volgt Kris Peeters op, die inmiddels Vlaams minister van Openbare Werken, Energie en Leefmilieu is geworden. Van Eetvelt is nu gedelegeerd-bestuurder van de Bouwunie. Van Eetvelt eist dat de KMO's het uitgangspunt worden van het beleid.

Unizo wou dat de nieuwe topman ervaring met het huis heeft en ging in de eigen rangen op zoek naar de vervanger van Peeters. Van Eetvelt (38) is dan ook gedelegeerd-bestuurder van de Bouwunie, de bij Unizo aangesloten Unie van het KMO-bouwbedrijf. Belangrijk is dat hij ervaring heeft met het afsluiten van cao's, wat bij Unizo gezien de interprofessionele onderhandelingen goed van pas komt.

Zijn kandidatuur werd naar voren geschoven door het directiecomité, nadat een extern adviseur zich positief uitliet over Van Eetvelt. Woensdag schaarde ook de raad van bestuur zich unaniem achter Van Eetvelt. Op 27 oktober moet de algemene vergadering de nieuwe topman nog goedkeuren. In principe gaat hij dan vanaf 1 december aan de slag bij Unizo. Johan Bortier, directeur van de studiedienst en de ad-interim afgevaardigd- bestuurder van Unizo, was nooit kandidaat voor de functie. Bij de Bouwunie moet men op zoek naar een nieuwe gedelegeerd- bestuurder.

"Ik ben geen Kris Peeters", zo stelde Van Eetvelt zich donderdag aan de pers voor. Hij wil Unizo op zijn eigen manier gaan leiden, en daarbij wel voortbouwen op de fundamenten die Peeters legde. Het is zijn bedoeling om van Unizo nog meer een onafhankelijke en performante ondernemersorganisatie te maken. En hij streeft ernaar om van KMO's "het referentie- of uitgangspunt van besluitvorming te maken".

Volgens de licentiaat lichamelijke opvoeding is dat nu immers niet het geval. "Het KMO-beleid is nog te vaak een afgeleide van het beleid voor grote ondernemingen". Als voorbeeld noemde hij het beleid inzake tijdskrediet. Ook vindt hij dat KMO's nog te vaak "geconfronteerd worden met medicijnen die ze niet nodig hebben". Hij verwijst naar de vakbondsdelegatie bij KMO's. "Onbespreekbaar", waarschuwde hij meteen. "Binnen KMO's wordt er gepraat, wij hoeven dat medicijn niet".

Wat betreft het interprofessioneel overleg is het de bedoeling dat Bortier de volgende vergaderingen van de groep van tien nog voor zijn rekening neemt. Van Eetvelt zou pas op 1 december inspringen in het sociaal overleg, dat in november goed op gang wordt getrokken. Overigens blijft Bortier voorzitter van de SERV tot eind dit jaar.

Van Eetvelt engageert zich op langere termijn - 10 jaar - bij Unizo. Een ministerpost, zoals zijn voorganger Peeters, ambieert hij niet. "Het zou geen goede zaak zijn als de baas van Unizo opnieuw naar de politiek gaat", aldus Van Eetvelt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud