Kernkabinet akkoord over structurele ingrepen in gezondheidszorg -update

(belga/tijd) - Het kernkabinet heeft woensdagmorgen een akkoord bereikt over maatregelen die de regering wil nemen om de begroting van de gezondheidszorg onder controle te houden. Er komen structurele ingrepen om het tekort op het budget 2004 en 2005 weg te werken. Zo komt er onder meer een vaste prijs voor routine-ingrepen in ziekenhuizen.

Het kernkabinet zou 90 procent van de besparingen hebben goedgekeurd die federaal minister van Sociale Zaken Rudy Demotte (PS, foto belga) had voorgesteld. Daardoor zal er in 2005 voor 240 miljoen euro worden bespaard in de ziekteverzekering.

De besparingsmaatregelen hebben vooral gevolgen voor de farmaceutische industrie en de artsen. Voor routine-ingrepen in ziekenhuizen, zoals bijvoorbeeld het weghalen van een appendix, zullen nu vaste prijzen gelden. Op die manier wil men misbruiken in de ziekteverzekering tegengaan. Bovendien zal je in Wallonië nu evenveel moeten betalen voor een ingreep als in Vlaanderen, wat de vraag om een splitsing van de gezondheidszorg kan doen verkleinen.

Voor de patiënt zelf zouden de gevolgen van de besparingsronde eerder beperkt blijven. Om overconsumptie tegen te gaan zal men in sommige gevallen wel meer moeten betalen voor antibiotica of antidepressiva.

Dinsdag pleegde Demotte overleg met de verschillende actoren uit de gezondheidszorg over de ingrepen die hij voorstelde om de kosten voor de ziekteverzekering in de hand te houden. Na afloop liet hij weten dat hij vasthoudt aan de voorstellen die hij eerder op tafel gooide. De sectoren legden tegenvoorstellen op tafel. Zo stelden de Vlaamse ziekenhuizen voor de Belgische gezondheidszorg te splitsen omdat de franstalige ziekenhuizen niet efficiënt genoeg werken. Uiteindelijk moest de federale regering de knoop doorhakken. Daarom besprak het kernkabinet woensdagvoormiddag het dossier.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud