Advertentie

Keulen vernietigt beslissing over oproepingsbrieven Rode

©Photo News

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Marino Keulen heeft de beslissing vernietigd die de gemeenteraad van Sint-Genesius-Rode zaterdag had genomen over het versturen van de oproepingsbrieven voor de verkiezingen van 7 juni. De provinciegouverneur zal in de faciliteitengemeente nieuwe oproepingsbrieven versturen, laat minister Keulen maandag weten.

(belga) - De gemeenteraad van Sint-Genesius-Rode had zaterdag aan tien Franstalige gemeenteraadsleden opdracht gegeven om oproepingsbrieven te versturen. De oproepingsbrieven werden uiteindelijk aan alle inwoners van de gemeente verstuurd in het Nederlands, met een Franstalig exemplaar voor de Franstalige kiezers.

Volgens minister Keulen is die beslissing strijdig met de kieswetgeving. 'De federale kieswet bepaalt dat het college van burgemeester en schepenen ten minste vijftien dagen voor de verkiezingsdatum aan elke kiezer een oproepingsbrief zendt. Het komt dus niet aan de gemeenteraad toe om hierover een beslissing te nemen, maar aan het college van burgemeester en schepenen. Het college kan deze taak niet delegeren aan de gemeenteraad', zegt de minister in een mededeling.

Eerder al waren ook in de faciliteitengemeenten Kraainem, Wezembeek-Oppem en Linkebeek Franstalige oproepingsbrieven verstuurd, met de hulp van de Brusselse gemeente Sint-Lambrechts-Woluwe, waar FDF-voorzitter Olivier Maingain burgemeester is. Ook daar zal de gouverneur nieuwe oproepingsbrieven versturen.

Het versturen van Franstalige oproepingsbrieven in de faciliteitengemeenten was een van de redenen waarom minister Keulen tot nu toe weigerde om de kandidaat-burgemeesters van Linkebeek, Wezembeek-Oppem en Kraainem te benoemen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud