Advertentie
Advertentie

'Kiwimodel klapt in elkaar'

Het kiwimodel, dat voor goedkopere medicijnen moet zorgen, komt niet van de grond in België. De Commissie voor de Terugbetaling van Geneesmiddelen (CTG), die de procedure op last van minister van Sociale Zaken Rudy Demotte (PS) in goede banen moet leiden, heeft het ingediende voorstel met een overweldigende meerderheid van tafel geveegd. Dat vernam De Morgen.

(belga) Twee jaar terug introduceerde Dirk Van Duppen het Nieuw-Zeelandse kiwimodel in België. Met een systeem van openbare aanbestedingen en prijsafspraken worden in Nieuw-Zeeland de vaak veel te hoge prijzen voor geneesmiddelen met succes gekraakt.

Demotte wijzigde het kiwimodel op een aantal punten. Belangrijkste wijziging in zijn 'kiwi light' is dat de merkgeneesmiddelen die nog onder patent staan, ontsnappen aan de concurrentieslag.

De koepelorganisatie van generische producenten Febelgen boycotte eind vorig jaar de eerste openbare aanbestedingen.

Ook de CTG, waarin medische experts en ziekenfondsen zitting hebben, verwerpt nu het voorstel. Na de boycot van Febelgen diende maar één van de tien producenten van cholesterolverlagers een prijsvoorstel in: MSD, de producent van Zocor. Ook voor de bloeddrukverlager Amlodipine kwam er maar één prijsvoorstel uit de bus. Voldoende reden voor de CTG om het hele voorstel van tafel te vegen.

De wet voorziet dat de minister tegen het negatief advies van de CTG kan ingaan. Demotte kan dus de kiwi alsnog doordrukken en de twee ingediende prijsvoorstellen voor de cholesterol- en de bloeddrukverlager goedkeuren. De kans dat hij tegen alle experts ingaat, mag evenwel bijzonder klein geacht worden.

foto www

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud