Kleine misdrijven niet langer vervolgd - update

(tijd/belga) - Procureur Herman Daens van Oudenaarde heeft na overleg met de vijf politiezones uit zijn gerechtelijk arrondissement vastgelegd welke incidenten om 'opportuniteitsredenen' niet meer door het parket worden vervolgd. Minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael (VLD) wil het initiatief van de procureur uitbreiden naar alle gerechtelijke arrondissementen en politiezones, maar benadrukt dat dit in geen geval 'straffeloosheid' met zich brengt.

minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael

'Als het parket de intentie heeft om een zaak te seponeren en de politie besteedt daar met zijn administratieve machine veel manuren aan, dan had je die politiecapaciteit beter voor andere zaken gebruikt', zo zei de minister donderdagochtend in het VRT-radioprogramma 'Voor de dag'.

Minister Dewael noemt het verminderen van de administratieve last van de politie één van zijn prioriteiten. Daarvoor moet de politie zijn eigen processen vereenvoudigen, maar daarnaast mag het parket de politie niet nodeloos inzetten, zo meent de minister.

Dewael pleit ervoor dat er per arrondissement bekeken zou worden welke misdrijven en feiten het vaakst voorkomen en welke zaken de burger de meeste zorgen baren. De procureur moet dan oordelen welke zaken al dan niet prioritair worden aangepakt.

De minister benadrukte donderdagnamiddag in een mededeling dat het voorstel van de procureur van Oudenaarde 'geen straffeloosheid inhoudt voor bepaalde categorieën van misdrijven'. 'De burger heeft nog altijd de mogelijkheid om zijn zaak verder op te volgen, of bijkomende gerechtelijke stappen te ondernemen', luidt het.

'In functie van de lokale problemen van de burger moeten parket en politie de prioriteiten bepalen waardoor de politiecapaciteit ten volle kan benut worden. In vele zones zien we bijvoorbeeld dat alle vormen van diefstallen, ook winkeldiefstallen, een prioriteit is in de zonale veiligheidsplannen', zegt de mededeling. Dewael wil blijvend overleggen met de zelfstandigenorganisaties over de preventieve aanpak van winkeldiefstallen.

Volgens De Standaard, Het Volk en Het Nieuwsblad staan de incidenten die niet meer door het parket vervolgd worden op vertrouwelijke lijsten. Op die lijsten worden onder andere banale caféruzies, kleine winkeldiefstallen, eenvoudige afzetterij zoals tanken zonder betalen, valse alarmmeldingen en beledigingen beschouwd als klein misdrijf.

Bij dit soort 'misdrijven' moeten geen uitgebreide verklaringen meer genoteerd worden. Het volstaat om de identiteit van de betrokkenen te noteren en een simpel verslag naar het parket te sturen. Het document wordt daar geklasseerd.

Minister Dewael wil dat er in alle gerechtelijke arrondissementen afspraken gemaakt worden tussen de parketten en de politie, maar hij kan niet opleggen om een prioriteitenlijst op te stellen omdat het vervolgingsbeleid een bevoegdheid is van de minister van Justitie in samenspraak met de parketten

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud