Komst Anciaux zorgt voor onvrede bij sp.a

Bert Anciaux (foto Belga) ©BELGA

De kleine naamsverandering van de sp.a om de komst van Bert Anciaux mogelijk te maken, zorgt voor onvrede in eigen partij. Verschillende parlementsleden pikken het niet dat de naam van de partij veranderde en Anciaux zich geen socialist wil noemen.

(tijd) - Ook in de buik van de partij rommelt het. Dat schrijven De Morgen, Het Nieuwsblad en De Standaard woensdag.
Om de overstap van Anciaux verteerbaar te maken, verandert de partij van Socialistische Partij Anders naar Socialisten en Progressieven Anders.

Louis Tobback, het gewezen sp.a-boegbeeld dat ontelbare keren met Bert Anciaux overhoop lag, denkt er het zijne van. Dat de overkomst van Anciaux een operatie zou zijn zoals de Doorbraak-operatie van Karel Van Miert uit de jaren tachtig of de zoektocht naar progressieve samenwerking van Norbert De Batselier met Het Sienjaal in de jaren negentig, vindt Tobback te veel eer voor Anciaux.

'Onzin'

Maar Tobback kan vooral niet instemmen met de naamsverandering, die blijkbaar zonder medeweten van de partij-instanties is gebeurd. "De naam van de partij kan alleen worden veranderd door een partijcongres."

Ook kamerlid Maya Detiège vindt de naamsverandering "niet kunnen". "Dit is maandag niet eens besproken op het partijbureau." En Erik De Bruyn van sp.a-Rood  kraakt de nieuwe naam af. "Ik vind dit drie keer afschuwelijk: de militanten zijn niet geconsulteerd, het gebeurt alleen om de komst van Anciaux mogelijk te maken en de naam zelf is onzin."

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud