Advertentie

Koning Albert geeft remedies voor crisis

©Photo News

Koning Albert en premier Herman Van Rompuy riepen gisteren tijdens de nieuwjaarsreceptie op het Paleis op tot meer controle op de financiële wereld. 'De wereld werd financieel gegijzeld door de hebzucht en de roekeloosheid van een beperkt aantal mensen', zei Van Rompuy, 'Vernieuwde en nieuwe toezichtstructuren moeten dat verhelpen'.

(tijd) '2008 zal verbonden blijven met de grootste financiële tsunamin sinds 1929', begon Herman Van Rompuy zijn speech voor de zogenaamde 'gestelde lichamen', de voornaamste autoriteiten en personaliteiten van het land die elk jaar voor een nieuwjaarsreceptie worden uitgenodigd op het Paleis. De premier wees erop dat de gevolgen dit jaar tastbaar zullen zijn, 'wanneer we de grootste recessie kennen sinds tientallen jaren'.

Politiek komt het er volgens premier Van Rompuy nu op aan enige stabiliteit te creëren. 'Wellicht de grootste change die zich kan voordoen', is deze van stabiliteit - het omgekeerde van verandering, aldus Van Rompuy. Buiten nieuwe toezichtstructuren riep de premier de bankiers op zich weer te richten op hun 'core business'. 'Voor bankieren zijn dat: spaargeld verzamelen en vergoeden, en daarmee krediet verlenen aan burgers en ondernemers'.

Financiële crisis

Koning Albert ging in zijn nieuwjaarsspeech ook in op de financiële crisis en de lessen die eruit kunnen worden getrokken. 'Om die crisis te boven te komen, zullen we eerst op wereldschaal controlemechanismen voor financiële producten en de voornaamste financiële instellingen moeten ontwikkeling. Een internationale overheid is nodig die zulke afwijkingen in de toekomst kan verhinderen.' Daarbij ziet de koning ook een belangrijke rol weggelegd voor het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank. Voorts waarschuwde de koning voor protectionistische maatregelen. 'In zulk scenario dreigt iedereen verliezer te worden'. Koning Albert vindt dat ook nu ons financieel stelsel moet worden vernieuwd, net zoals gebeurd is na het einde van de Tweede Wereldoorlog door de Bretton Woods-akkoorden.

In Europa moet er volgens de koning verder werk worden gemaakt van een coördinatie van de nationale herstelplannen. De koning riep ook op de Europese inspanningen rond onderzoek en ontwikkeling te versnellen, werk te maken ven energiebesparingen, en te investeren in infrastructuur. 'Om de crisis te bestrijden, is er meer Europa nodig en minder nationalisme'.

Ecotechnologie

In België zelf moet volgens de koning eveneens geïnvesteerd worden, vooral dan in sectoren waar we al over troeven beschikken. De koning verwees naar de 'ecotechnologie', de logistiek, en het belang van Brussel als hoofdstad van Europa. Hij verheugde zich over het initiatief 'Business Route 2018 for Metropolitian Brussels' van de werkgeversorganisaties.  WVDV

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud