Advertentie

Koning benoemt Martens tot verkenner

Foto Belga ©BELGA

De Koning heeft maandag het ontslag van de regering aanvaard en ex-premier Wilfried Martens een verkennersopdracht gegeven 'om vlug een oplossing te vinden voor de huidige politieke crisis'. Het is aan Martens, de man die in de naoorlogse geschiedenis de langste staat van dienst heeft als eerste minister, om een uitweg uit de crisis te zoeken en niet ex-premier Jean-Luc Dehaene dus, tegen wie verzet was gerezen bij de liberalen.

(belga) - De koning had het ontslag van de regering Leterme sinds vrijdag in beraad gehouden. Toen stapte Yves Leterme naar de koning nadat de situatie van zijn regering onhoudbaar was geworden. Vrijdagmiddag had het Hof van Cassatie een rapport vrijgegeven, waarin sprake is van politieke inmenging in de zaak-Fortis.

De koning consulteerde sinds vrijdag onder meer de vijf partijvoorzitters van de meerderheid en Kamer- en Senaatsvoorzitters Herman Van Rompuy en Armand De Decker. Maandag bleef het, met uitzondering van de wekelijkse audiëntie van Leterme, lang windstil vanuit het paleis. Tot na 18 uur de koning meldde dat hij het ontslag van de regering aanvaardde. Niet lang daarna arriveerde ex-premier Wilfried Martens op het Kasteel van Laken. Hij krijgt nu van de koning de opdracht om als verkenner een oplossing voor de huidige crisis te vinden.

Dinsdag ziet hij de voorzitters van de meerderheid en van Kamer en Senaat, en de uittredende premier.

Eerder circuleerde de naam van ex-premier Jean-Luc Dehaene, maar dat was niet naar de zin van de liberalen. Zo stelde Open Vld vragen bij het 'travaillistische' profiel van Dehaene, die in de jaren '90 twee roomsrode regeringen leidde.

In de loop van de dag maakte sp.a wel een opening voor een mogelijke regeringsdeelname. De Vlaamse socialisten zijn bereid om op bepaalde voorwaarden toe te treden tot een tijdelijke noodregering. Zo moeten een aantal dringende dossiers zoals Fortis, Kaupthing en het interprofessioneel akkoord snel aangepakt worden en moeten er samenvallende verkiezingen komen.

Het moet voor de sp.a ook gaan om een ploeg met een beperkt mandaat en een beperkt aantal leden. Die leden mogen ook niet het voorwerp uitmaken van een parlementair onderzoek.

Bij Open Vld is men echter niet te spreken over de houding van de sp.a. 'We stellen vast dat de sp.a snel van mening verandert. Dit bevestigt ons vermoeden dat men achter onze rug vanalles bekonkelfoesd. We zijn verbaasd dat men allerlei contacten voert zonder daarbij de grootste politieke familie van het land te betrekken', luidt het in liberale kringen. 'Dit kan een snelle doorstart van de regering hypothekeren', klonk het nog. Vicepremier Patrick Dewael kloeg er maandag ook over dat Open Vld gedurende 48 uur niets van de andere meerderheidspartijen (behalve dan de Franstalige liberalen van de MR) gehoord had.

Maandag vergaderde het kernkabinet over een aantal dringende dossiers zoals Fortis en Kaupthing. Na afloop lekte weinig informatie uit. Woensdag zou het kernkabinet opnieuw samenkomen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud