'Koning Boudewijnstadion voldoet niet aan veiligheidsnormen'

(belga) - De stad Brussel overweegt gerechtelijke stappen tegen de federale overheidsdienst (FOD) Binnenlandse Zaken omtrent het Koning Boudewijnstadion. Volgens de FOD voldoet het stadion niet aan de veiligheidsnormen. Brusselse schepen van Sport, Bertin Mampaka, vindt dat het rapport van de FOD ' te licht weegt' en heeft daarom donderdag aan het college van burgemeester en schepenen voorgesteld naar justitie te trekken.

De Brusselse burgemeester Freddy Thielemans steunt zijn schepen. 'Onze juridische dienst gaat de mogelijkheid onderzoeken om in beroep te gaan tegen Binnenlandse Zaken. We overwegen schadevergoeding te vragen voor de geleden morele en financiƫle schade', zeiden Thielemans en Mampaka donderdag op een persconferentie.

Thielemans zegt dat de beslissing van Binnenlandse Zaken bovendien 'alle pogingen teniet doet om de stad en de sportieve infrastructuur in Brussel opnieuw een positief imago te geven na het Heizeldrama in 1984, ook bij internationale instanties'.

Een inspectie door de Voetbalcel Binnenlandse Zaken, uitgevoerd in juli 2005, bracht aan het licht dat er in het Koning Boudewijnstadion op de Heizel belangrijke (veiligheids)gebreken zijn. Vooral hoofdtribune 1 was onvoldoende uitgerust voor evacuaties.

Dinsdag nodigde Brussel vertegenwoordigers van diezelfde cel uit om in het stadion vast te stellen hoe de stad die problemen heeft aangepakt. Tot groot ongenoegen van Brussel oordeelden die dat er nog altijd een probleem is op de eretribune of tribune 1.

Volgens de deskundigen kan de tribune niet meer dan drieduizend plaatsen dragen, terwijl er nu ongeveer negenduizend plaatsen zijn. Binnenlandse Zaken inspecteerde de tribune al in 2000, 2001 en 2002 en bij de organisatie van Euro 2000, en stelde toen nooit problemen vast met de tribune.

'Alle evenementen in het stadion sinds 2000 zijn zonder incidenten verlopen', aldus Thielemans. 'Willen de ministers de dood van het Belgische voetbal? Wat is de toekomst van het stadion als er geen dialoog mogelijk is tussen het federale en gemeentelijk niveau? ', voegde hij er aan toe.

Minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael stelde dinsdag voor een trap te bouwen langs beide zijden van de tribune om de evacuatiecapaciteit te verhogen. 'Maar dat zou de capaciteit slechts verhogen tot vijfduizend plaatsen', aldus de stad Brussel.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud