Kris Peeters: 'Weg lang, overtuiging groot'

‘Een politicus kan enkel het haalbare realiseren, hoe moedig hij ook is’. Dat zei Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) maandagavond op de nieuwjaarsreceptie van Voka, het netwerk van Vlaamse ondernemingen.

(tijd) - Voka-voorzitter Urbain Vandeurzen maande de verschillende politieke partijen aan om tegen 23 maart een kader uit te tekenen voor een nieuwe staatshervorming. Peeters schaarde zich achter die oproep, maar vroeg ook begrip. ‘De weg is moeilijk en lang, maar onze overtuiging is groot’, aldus Peeters die een oproep deed ‘om elkaar aan Vlaamse zijde niet nodeloos bekampen’.

Peeters zei ook dat zijn partij niet toegeeft zolang er aan vele essentiële eisen van de Vlamingen, zoals de regionalisering van de vennootschapsbelasting, niet wordt tegemoet gekomen. ‘Getuigt dit van een gebrek aan moed? Getuigt dit van postjesjagerij? Of getuigt dit van de volharding die nodig is om de Franstaligen te overtuigen dat het ons echt menens is?’, vroeg Peeters zich af.

Hij herhaalde zijn pleidooi om de federale overheid enkel die taken toe te wijzen die expliciet in de Grondwet worden opgenomen, terwijl de overige bevoegdheden naar de deelstaten zouden worden overgeheveld.

Peeters bracht de Vlaamse werkgevers ook een recente studie van het Planbureau in herinnering waaruit blijkt dat Vlaanderen - zonder maatregelen - onvoldoende arbeidskrachten zal hebben om de bijna 200.000 nieuwe jobs de komende zes jaar in te vullen. Daarom moeten Waalse, Brusselse en buitenlandse arbeidskrachten aangetrokken worden. Maar is het evenzeer noodzakelijk om de werkzaamheidsgraad onder de Vlaamse 50-plussers op te krikken. Peeters vroeg duidelijk medewerking van de bedrijfsleiders. ‘Het is immers in de bedrijven dat ouderen terug moeten worden aangeworven én dat werknemers langer aan de slag moeten kunnen blijven.’ KVe

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud