Lambert wil afspraken met regering en sp.a nakomen

De beslissing van de Vlaamse fractie om het kartel met sp.a voort te zetten, is niet strijdig met de keuze voor een eigen koers. Dat zegt Vl.Pro-Senator Geert Lambert. Hij wil naar eigen zeggen de afspraken honoreren die vier jaar geleden gemaakt zijn binnen de Vlaamse regering en met de sp.a.

(belga) - De positie van Bert Anciaux als Vlaams minister komt niet in het gedrang, meent Lambert. Hij houdt wel duidelijk rekening met het vertrek van een aantal mensen na de keuze van de partij voor een onafhankelijke koers, verklaarde hij woensdag.

De Vl.Pro'ers in het Vlaams parlement lieten woensdagmiddag weten dat ze achter minister Bert Anciaux, het Vlaams regeerakkoord en de samenwerking met de sp.a in het Vlaams parlement blijven staan. Volgens Anciaux is dat niet in tegenspraak met de beslissing van de partijraad van dinsdagavond.

Ook Geert Lambert is die mening toegedaan. Hij wil de engagementen nakomen die in het verleden werden gemaakt. "Wij hebben het Vlaamse regeerakkoord mee onderhandeld en ondertekend en blijven dat dan ook steunen. Hetzelfde geldt voor de samenwerking met de sp.a. Wij houden woord", stelt hij woensdag in een reactie.

Lambert wijst erop dat er eigenlijk niets is veranderd tegenover dinsdag en dat de houding niet zo schizofreen is als sommigen denken. "Wij werken als twee onafhankelijke partijen samen. Dat was zo en dat blijft zo. Ook in de Senaat zal ik wellicht blijven samenwerken met de sp.a. En ook onze vele kartels op lokaal vlak komen niet op de helling te staan", dixit Lambert, die eraan herinnert dat niet VlaamsProgressieven, maar sp.a het kartel niet meer zien zitten.

Volgens Lambert moet het wel duidelijk zijn dat niet kan worden getornd aan de beslissing van de partijraad en de lijn die werd uitgestippeld. "Indien sommigen zich daar niet kunnen in vinden, heb ik daar alle begrip voor en zullen we als vrienden uit elkaar proberen gaan".

Lambert houdt dus duidelijk rekening met het vertrek van een aantal Vl.Pro'ers. "Ik ga proberen iedereen erbij te houden, maar elk moet voor zichzelf uitmaken hoe zijn toekomst eruit ziet. Ik ben me bewust van het risico dat er mogelijk mensen weggaan, maar heb daar begrip voor", luidt het.

Of Anciaux de partij gaat verlaten, weet Lambert naar eigen zeggen niet. "We hebben elkaar deze morgen gebeld en afgesproken om elkaar zoveel mogelijk te zien". Ook met de sp.a zal nog aan tafel worden gezeten.

Lambert wil zo snel mogelijk een algemene vergadering samenroepen om zoveel mogelijk alle leden bij zijn nieuwe project te betrekken. "Ik besef dat het geen makkelijke opdracht is. We zullen iedereen en vooral veel nieuwe mensen nodig hebben. Maar ik ben ervan overtuigd dat we een attractief alternatief kunnen zijn aan de linkerzijde. Velen voelen zich bedrogen na 18 maanden crisis en willen nu voor iets anders stemmen. Wij kunnen dat alternatief bieden. Ik kan me bijvoorbeeld voorstellen dat ACW'ers helemaal niet tevreden zijn met wat CD&V doet", besluit Lambert.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud