Lambert zegt Dehaene de wacht aan

'Decretale bevoegdheden voor de Franse Gemeenschap in de Vlaamse rand waren in 2005 onaanvaardbaar en zijn anno 2010 evenmin aanvaardbaar'. Met die klare taal zegt de gewezen Spirit-voorzitter Geert Lambert, die in 2005 de onderhandelingen over BHV afschoot en nu mee de lijnen uitzet bij Groen!, Jean-Luc Dehaene (CD&V) de wacht aan.

Dat de groenen als enige oppositiepartij door koniklijk opdrachthouder Jean-Luc Dehaene gevraagd zijn mee te onderhandelenl over de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde (BHV), heeft een onverwacht staartje. Daardoor doet ook gewezen Spirit-voorzitter Geert Lambert weer mee. 'Ik zit inderdaad in de backoffice van Groen! en mijn stem wordt gehoord', bevestigt Lambert.

Dat Lambert er weer bij is, is niet zomaar een voetnoot. In 2005 schoot Lambert, met ruggensteun van wijlen Hugo Schiltz, het compromis over de splitsing van BHV af, dat Guy Verhofstadt toen bij elkaar had gesprokkeld. 'Het totaalpakket was niet aanvaardbaar: we zouden de communautaire problemen alleen maar groter hebben gemaakt. Dat blijft ook nu het criterium: we weten dat het geen schoonheid zal worden, maar cruciaal is dat een oplossing niet leidt tot grotere problemen', aldus Lambert.

En wat in 2005 onaanvaardbaar was, is dat ook in 2010. Dat gaf Groen!-voorzitter Wouter Van Besien al mee, en is ook wat Lambert zegt. 'Wat voor mij onaanvaardbaar is, toen en nu, is dat de Franse Gemeenschap rechtstreekse bevoegdheden zou krijgen in de Vlaamse rand rond Brussel. Het kan niet dat de faciliteiten voor de Franstaligen worden uitgebreid', spreekt Lambert klare taal. Het maakt de zaken er niet makkelijker op voor Dehaene, want de koninklijke opdrachthouder heeft wel degelijk plannen om de Franse Gemeenschap bevoegdheden in de Vlaamse rand te geven. Dat is pasmunt, die de Franstaligen opeisen, in ruil voor de splitsing van BHV.

Natuurlijk weet Lambert wel dat de communautaire gevoeligheden bij Groen! anders liggen dan destijds bij Spirit, dat was opgericht uit de as van de Volksunie. Maar dat neemt niet weg dat hij ervan uitgaat dat ook Groen! niet zal aanvaarden, wat in 2005 ook onaanvaardbaar was voor Spirit.

Wim VAN DE VELDEN

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud