Landuyt: 'Licentie Zaventem op de helling'

Minister van Mobiliteit Renaat Landuyt (sp.a) plaatst privé-uitbater Brussels Airport Company (BAC) voor een zware verantwoordelijkheid naar aanleiding van de spontane staking vrijdag van de brandweer en het beveiligingspersoneel op Zaventem. 'Dit is een gevaarlijke monopoliesituatie. Als BAC de veiligheid niet kan garanderen, moeten we zijn erkenning in vraag stellen', aldus een naar verluidt woedende Landuyt zaterdag in De Morgen.

(belga) De spontane staking legt de kwetsbaarheid van een nationale luchthaven in (buitenlandse) privéhanden bloot, beseft minister Landuyt. 'We hebben een goeie les geleerd', zegt hij in gesprek met De Morgen. 'Als een privébedrijf de luchthaven wil uitbaten, moet het ook 100 procent de verantwoordelijkheid kunnen nemen voor de veiligheid. De exploitatie van Zaventem hebben we afgestaan, maar we beslissen nog altijd wie de licentie krijgt. Als BAC faalt, komt die op de helling.'

BAC kreeg dan ook een 'stevige verwittiging' van het kabinet-Landuyt. 'Het conflict heeft ons doen beseffen dat we alternatieven moeten zoeken om algemene diensten, zoals de veiligheid, te verzekeren', vult Landuyt aan.

De beveiliging en de brandweer opnieuw onderbrengen bij een overheidsdienst, ziet Landuyt niet zitten. 'BAC zou wellicht niets liever hebben dan dat wij de vuile karweitjes opknappen. Maar de belastingbetaler moet niet opdraaien voor de veiligheidskosten die de uitbating door een privébedrijf met zich meebrengt', luidt het.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud