Landuyt neemt maatregelen tegen snelle schrapping nieuwe voertuigen

Het inschrijven en snel schrappen van voertuigen bij de Dienst voor Inschrijving van Voertuigen (DIV) mag dan wel niet onwettelijk zijn, toch bindt minister van Mobiliteit Renaat Landuyt (sp.a) de strijd aan met het systeem. Nu heeft de DIV te maken met een hogere werklast door de snelle schrapping, een werklast die eigenlijk vermeden kan worden ten voordele van de gewone dienstverlening.

(belga) In 2005 werden al maatregelen genomen om het systeem minder aantrekkelijk te maken. "Waar de belasting op inverkeerstelling vroeger pas na een maand betaald moest worden, moet dat nu onmiddellijk gebeuren", luidt het. Vroeger was het zo dat auto's die minder dan een maand na hun inschrijving geschrapt werden, die belasting niet moesten betalen. "Nu moet er van dag één betaald worden." Daardoor wordt het systeem duurder en dus minder aantrekkelijk.

Daarnaast wil minister Landuyt ook via de verzekeringsmaatschappijen de snelle schrapping tegengaan. "Nu zien we dat verzekeringsmaatschappijen fictieve verzekeringen aanbieden voor vijftien dagen, zodat de autohandelaars het verzekeringsbewijs krijgen dat ze nodig hebben om het voertuig te laten inschrijven", luidt het op het kabinet.

Halverwege januari is overleg gepland met de verzekeringsmaatschappijen, waar de minister zal vragen om de praktijk van die fictieve verzekeringen te stoppen. "Bedoeling is dat er zeker geen verzekeringen meer voor vijftien dagen of een maand zullen worden gegeven, maar verplicht voor zes maanden of een jaar".

foto belga

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud