Landuyt: "Te gek voor woorden"

Renaat Landuyt (Foto Belga) ©BELGA

Sp.a-justitiespecialist Renaat Landuyt vindt wat er dinsdagmorgen in het Brusselse gerechtsgebouw gebeurde te gek voor woorden. 'Drie van zes gewelddadige dieven worden opgepakt. Zij worden voor de rechter gebracht en de andere drie komen hen gemaskerd in de rechtbank bevrijden. Voor een buitenlandse film zou men dit een té surrealistisch scenario vinden, maar hier in België gebeurt zoiets in de praktijk.'

(belga) - Landuyt meent dat de ontsnapping uit het justitiepaleis in Brussel wel degelijk vermeden had kunnen worden. 'De dagelijkse veiligheid in het Brussels justitiepaleis is de verantwoordelijkheid van de minister van Justitie. Er zijn geen honderd dergelijke gevaarlijke figuren in de gevangenis. Ze zijn dus aanwijsbaar. En toch slaagt men er in om ze te laten ontsnappen', zegt hij.

De sp.a'er ziet parallellen tussen de ontsnapping in Brussel dinsdag en de recente helikopterontsnapping uit de gevangenis van Brugge: telkens was het veiligheidsprobleem gekend en telkens was geweten dat de gedetineerden een zeker risico met zich meebrachten.

'Keer op keer krijgen we de reactie van de minister van Justitie die aangeeft dat hij alles doet wat hij kan. Ondertussen blijven er gevangenen ontsnappen. Men moet niet doen alsof er honderd dergelijke gevangenen bestaan. Het probleem is wel degelijk beheersbaar', zegt Landuyt.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud