Legerchef klaagt wantoestanden aan

Chef Defensie Charles-Henri Delcour, met prinses Mathilde - foto Belga ©BELGA

In een brief aan zijn korpscommandanten somt chef Defensie Charles-Henri Delcour zijn kopzorgen op over zijn manschappen, de budgettaire krapte van het leger en de ongeoorloofde politieke inmenging.

(belga) - De 'nieuwjaarsbrief' van Delcour, die De Morgen kon inkijken, is zowel een bolwassing voor de militairen als een brief die de korpscommandanten moet motiveren om in 2010 beter werk te leveren.

Delcour noemt het lobbywerk van politici, die voor hun kennissen, vrienden of inwoners van hun gemeente een overplaatsing of promotie trachten te versieren, "een chronische plaag" waartegen "de strijd zal moeten worden voortgezet". Dat het slaagpercentage van de rekruten nauwelijks de helft bedraagt, vindt Delcour dan weer "erg zorgwekkend".

Opvallend is dat Delcour verwacht dat de vrijwillige legerdienst, die recent door defensieminister Pieter De Crem (CD&V) werd ingevoerd, erg veel zal kosten en maar weinig zal opleveren. "Het risico bestaat dat we militairen aanwerven die vertrekken zodra ze gevormd zijn en die we dus nooit zullen kunnen gebruiken in operaties", meent de chef Defensie.

Wat het budget betreft, weet Delcour dat dit in 2010 4,5 procent lager zal liggen dan in 2009. Als De Crem niet snel voor meer geld kan zorgen, voorspelt Delcour, zal "de spiraal van herstructureringen" voortduren en zal de internationale geloofwaardigheid van Belgiƫ steeds verder uitgehold worden.

Verder laakt Delcour nog de werkelijke kost van buitenlandse operaties, die "ruim wordt onderschat", het wangedrag tijdens zulke missies en het feit dat militairen vaak niet genoeg getraind zijn om nieuwe apparatuur te bedienen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud