Leona Detiège dient ontslagbrief in bij Antwerpse gouverneur

(tijd) - De ontslagbrief van de Antwerpse burgemeester, Leona Detiège, is maandag in de vooravond per bode aan de Antwerpse provinciegouverneur Camille Paulus bezorgd. Dat bevestigt het kabinet van gouverneur Paulus. Volgens de brief gaat het ontslag in op 9 juli. Leona Detiège geeft woensdagnamiddag uitleg na de vergadering van het college van burgemeester en schepenen.

Detiège kondigde haar ontslag aan toen alle schepenen midden maart collectief ontslag namen naar aanleiding van het zogeheten Visa-schandaal. De burgemeester verkoos wel op post te bijven tot er duidelijkheid kwam over haar opvolging. Na een korte strijd tussen VLD en sp.a werd Detièges partijgenoot Patrick Janssens naar voren geschoven. Janssens kon zijn kandidatuur niet onmiddellijk indienen omdat zijn naam voorkwam in vier gerechtelijke dossiers rond fraude met overheidsgeld. In de voorbije weken liet het gerecht aan Paulus weten dat Janssens vrijuit ging in drie van de vier onderzoeken. In het vierde dossier komt er pas in september duidelijkheid. Vrijdag bezorgde het Antwerpse parket-generaal Paulus een laatste stand van zaken over de dossiers.

Om het ontslag te kunnen aanvaarden, moet de gouverneur een advies van het gerecht krijgen. Dit laatste zou volgens waarnemers snel kunnen gebeuren. Detiège kan dan de gemeenteraad op 23 juni op de hoogte brengen van haar ontslag. Na deze kennisgeving kunnen kandidaat-opvolgers worden voorgedragen. Aangenomen wordt dat de meerderheid opnieuw Patrick Janssens (sp.a) naar voren schuift. Het Vlaams Blok kondigde enige tijd terug aan ook een kandidaat te zullen voordragen.

De gouverneur vraagt vervolgens over alle kandidaten advies aan de procureur-generaal en formuleert zelf een advies aan minister Van Grembergen. Die moet uiteindelijk de opvolger via een benoemingsbesluit aanwijzen.

19956517

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud