Leterme: 'Federale hervormingen zullen onrust uitlokken'

De volgende federale regering zal zeker een viertal hervormingsmaatregelen moeten treffen en die zullen aanvankelijk voor politieke onrust zorgen. Dat zei Vlaams minister-president Yves Leterme (CD&V) maandag tijdens een ontbijtgesprek met kmo's in Gent.

(belga) Leterme verwees naar het Nederlandse voorbeeld, waar socio-economische hervormingen van premier Jan Peter Balkenende ook protest ontlokten. Het gaat onder meer om maatregelen die de werkloosheidsval moeten wegwerken, de arbeidsmarkt flexibeler maken, fiscale maatregelen en regionalisering van onder meer vennootschapsbelasting.

"Bij de vorming van de nieuwe federale regering zullen die zaken hoog op de agenda staan. Dat zal uiteraard gepaard gaan met wat aanpassingsverschijnselen. Maar beter een grondige aanpassing dan de dingen op hun beloop laten", aldus Leterme, kanshebber voor het premierschap na de federale verkiezingen. "Desnoods is er in september en oktober wat onrust, maar als men blijft zeggen dat alles goed gaat, dan is er natuurlijk geen draagvlak voor veranderingen."

Welke maatregelen Leterme precies in gedachten heeft, wil hij niet kwijt. "Dat zal blijken uit ons verkiezingsprogramma en de regeringsonderhandelingen."

In Gent kwam de minister-president maandag luisteren naar de verzuchtingen van een vijftiental kmo-bedrijfsleiders. Ze kloegen unisono over het gebrek aan geschikte arbeidskrachten voor hun vacatures, over een belabberde werkethiek bij het personeel, over de veel te dure overuren - "terwijl langer werken een oplossing kan zijn voor de verkeersfiles" - en over de werkloosheidsval. "Als ze thuisblijven, 'verdienen' ze 85 procent van hetgeen ze bij ons verdienen", zei een bedrijfsleider.

Een andere bekloeg zich over het feit dat vakbonden hun leden ontmoedigden om aan de slag te gaan, want een werkzoekende bracht het syndicaat meer op. Vakbonden waren kop van jut tijdens het ontbijtgesprek, zeker omdat het "risico" bestaat dat ook kleine kmo's ooit verplicht worden een vakbondsdelegatie toe te laten.

Leterme luisterde vooral, maar gaf de ondernemers lik op stuk op een aantal van hun opmerkingen. "Ik kan niet zeggen dat jongeren minder willen werken dan onze generatie. De werkzaamheidsgraad bij vijftigplussers is een van de laagste in Europa. We zullen heel tevreden zijn als die vermaledijde jongeren de pensioenen willen betalen van hen die te vroeg uitstappen."

Ook over het onderwijs hadden de kmo's een en ander te zeggen. Leerplicht tot achttien jaar zou heel wat jongeren ontmoedigen en hun respect voor gezag ontnemen.

Eén ondernemer pleitte zelfs voor de herinvoering van de legerdienst, om van jongens gedisciplineerde mannen te maken. Leterme: "Het is fout te veel te mikken op jongeren en te veel te verwachten van de overheid. Er is geen enkel systeem dat erin geslaagd is, en dat zou ook een slechte zaak zijn, de mentaliteit te richten vanuit de overheid. De plaats van waardenoverdracht is nog altijd het gezin. Heb begrip voor het onderwijs dat al overbevraagd is."

foto belga

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud