Leterme overhandigt formatienota aan partijvoorzitters

De federale formateur, Yves Leterme, heeft gisterenavond de voorzitters ontvangen van de partijen die in een oranje-blauwe coalitie willen stappen. Hij overhandigde hen vroeger dan verwacht zijn nota over de formatiegesprekken. Eerder tijdens het weekeinde had Leterme voor heibel gezorgd in Franstalig België. In een reportage van de Franstalige openbare omroep RTBF zong de CD&V-topman het Franse volkslied in plaats van de Brabançonne.

(tijd) Leterme ontving de voorzitters van de christendemocratische en liberale partij gisterenavond op Hertoginnedal. De voorzitters van CD&V, Open VLD, MR en cdH kregen de formatienota van Leterme mee. Zij hebben tot dinsdag de tijd om de nota door te nemen. Dan beginnen de echte besprekingen over de formatie van een nieuwe regering, klonk het in kringen van de formateur. Over de inhoud van de nota noch over de verdere timing wou Leterme niets kwijt. Dat hij de tekst gisteren al verdeelde, was een verrassing. De woordvoerster van Leterme zei enkel dat de voorbije dagen hard is doorgewerkt.

Daarmee verwees ze mogelijk naar de discussie over Letermes bizarre optreden in een reportage van de zender RTBF. Naar aanleiding van de nationale feestdag was een reportageploeg van de RTBF-televisie zaterdagochtend naar het traditionele Te Deum in de Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal in Brussel. 'Hoe goed kennen onze toppolitici België?', luidde het thema van het nieuwsitem. Uit een recente opiniepeiling was immers gebleken dat meer dan de helft van de Belgen niet weet wat op de nationale feestdag wordt herdacht.

Aanstormend premier Yves Leterme kreeg zaterdag op de trappen van de kathedraal meteen enkele vragen voorgeschoteld door de RTBF. Of hij wist wat op 21 juli wordt gevierd? 'De uitroeping van de grondwet', luidde zijn antwoord. De journalist wees Leterme terecht: 'Op de nationale feestdag wordt de eedaflegging van Leopold I herdacht.'

Op de vraag of hij de tekst van de Brabançonne - het Belgische volkslied - kent, antwoordde Leterme: 'Een beetje.' Om vervolgens, na enig aandringen, een stukje te zingen: 'Allons enfants de la patrie..'. 'Dat is niet de Brabançonne, maar de Marseillaise', merkte de journalist op. Leterme reageerde niet meer en snelde de kathedraal binnen. En ook daar bleef de RTBF de formateur nauwlettend in de gaten houden. Het viel de reportagemakers bijvoorbeeld op dat Leterme de Brabançonne niet meezong, 'hoewel alle aanwezigen de tekst hadden gekregen'. En dat hij tijdens de plechtigheid telefoneerde.

Yves Leterme weigerde zondag elk commentaar op de RTBF-reportage. 'Geen commentaar', antwoordde zijn woordvoerster op de vraag of de CD&V-topman een grap maakte of niet. Christophe Deborsu, de RTBF-journalist verantwoordelijk voor de reportage, ontkende gisteren dat hij een heksenjacht heeft geopend op Leterme. In de reportage liet Deborsu al in het midden of Leterme een grap maakte of niet, toen die de Marseillaise inzette. Maar de RTBF-journalist merkte ook op dat het niet de eerste keer is dat Leterme een slechte beurt maakt in Franstalig België.

Vorig jaar waren er nog de omstreden uitspraken over het intellectuele niveau van de Walen. En na de verkiezingsoverwinning van het kartel CD&V/N-VA focuste de Franstalige pers op de leeuwenvlaggen waarmee enkele militanten zwaaiden tijdens de viering. Deborsu: 'Leterme heeft een verleden van iemand die België niet hoog in het vaandel draagt.'

Leterme was niet de enige politicus die door de mand viel in de reportage van de RTBF. Ook de nieuwe Waalse minister-president, Rudy Demotte (PS), wist niet wat op 21 juli te vieren valt. En ook aftredend premier Guy Verhofstadt (Open VLD) moest het antwoord schuldig blijven. In vergelijking met Leterme werden Demotte en Verhofstadt wel wat minder te kijk gesteld door de reportagemakers. EZ

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud