Leterme: 'Paar jaar langer werken is doenbaar'

Belgisch premier Yves Leterme (foto Reuters/Eric Vidal)

Voor de mensen in de leeftijdscategorie van 55 tot ongeveer 65 jaar is een paar jaar langer werken, gemiddeld genomen, "best doenbaar". Dat heeft premier Yves Leterme gezegd in het VRT-programma De Zevende Dag.

(belga) - In buurlanden als Nederland is het debat over de wettelijke pensioenleeftijd al achter de rug en werd beslist die op te trekken tot bijvoorbeeld 67 jaar, tegenover 65 jaar in België. Leterme wijst erop dat deze beslissingen pas "op de lange termijn" ingang zullen vinden en dat ons land nog over een grote arbeidsreserve beschikt. "Ons probleem", zo zei de premier, "ligt vooral in de leeftijdscategorie 55 à 65", waar de werkzaamheidsgraad 34 procent bedraagt, tegenover ruim 45 procent over de hele Europese Unie.

"Voor heel wat mensen is een paar jaar extra werken, gemiddeld, best doenbaar. Natuurlijk moeten de werkgevers en de overheid ervoor zorgen dat dit doenbaar blijft, qua arbeidsritme, qua efficiëntie, qua productiviteit, ..."

"Het probleem is gekend", zegt de premier, "en is nu opnieuw blootgelegd met het groenboek" van minister van Pensioenen Michel Daerden. "Dat is een goede oefening. Nu moeten er tegen de zomer voorstellen op tafel liggen en wat mij betreft moeten er nog deze legislatuur beslissingen genomen worden. Wat precies, dat moeten we bekijken. Alles moet geëvalueerd worden." Leterme vermeldt onder meer het vervroegd pensioen en de bonussen om langer aan het werk te blijven.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud