Leterme praat met partijvoorzitters

Formateur Yves Leterme houdt dezer dagen discrete individuele contacten met de voorzitters van de oranje-blauwe partijen om de formatie terug op de rails te krijgen. Vorige week liep de regeringsvorming spaak nadat gebleken was dat het water tussen Vlamingen en Franstaligen over het communautaire te diep was. Voor Open Vld-voorzitter Bart Somers moet Leterme in de eerste plaats cdH-voorzitster Joëlle Milquet tot meer inschikkelijkheid aanzetten.

(belga) De formatie is deze week in een cruciale fase beland. MR-voorzitter Didier Reynders liet maandag nog eens verstaan dat er vooruitgang geboekt moet worden. Hij verwacht van de formateur ergens in de komende dagen concrete voorstellen. Ook Open Vld verwacht dat Leterme initiatieven neemt, maar benadrukt dat het constructief wil meewerken.

Vraag is of de oranje-blauwe onderhandelingen terug opgestart kunnen worden nu het er naar uit ziet dat Vlamingen en Franstaligen na de raadplegingen die de koning dit weekend hield, nauwelijks van hun standpunt afwijken. De Vlaamse partijen willen een akkoord over een grote staatshervorming, waarvoor dan in het parlement de steun van een tweederde meerderheid gezocht moet worden. Aan Franstalige kant ziet minstens de cdH niet in waarom de oranje-blauwe partijen een hervorming moeten voorbereiden waarvoor ze zelf de nodige stemmen niet kunnen leveren.

Open Vld-voorzitter Bart Somers wil dat de cdH van Joëlle Milquet zich wat inschikkkelijker opstelt. Milquet "weigert zich in de logica van de formatie in te schrijven", zegt Somers maandag. Formateur Leterme moet op dat vlak aan een doorbraak werken, meent hij.

De gesprekken die Leterme met de partijvoorzitters voert, moeten in de eerste plaats duidelijk maken of het nog mogelijk is, of het nog zin heeft om de oranje-blauwe onderhandelingen formeel terug op te starten met een serieuze kans op slagen.

Voor de gesprekken met de onderhandelaars zou Leterme een schema uitwerken dat, indien alle partijen ermee akkoord gaan, moet leiden tot nieuwe formele onderhandelingen. Volgens sommigen moet dat schema leiden tot een mini-regeerakkoord, waarmee een oranje-blauwe regering vrij snel kan starten, maar anderen zeggen dat zo'n mini-akkoord voor hen geen optie is.

Her en der is al gesuggereerd dat cdH de socialisten van de PS liever mee in het bad zouden willen nemen. De liberale partijen MR en Open Vld hebben tot nu toe steeds gezegd dat ze een tripartite niet zien zitten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud