Leterme sluit zich aan bij Verhofstadt

(belga) - Vlaams minister-president Yves Leterme (CD&V) sluit zich volledig aan bij de reactie van premier Guy Verhofstadt op de uitspraken van prins Filip. Leterme benadrukt dat het Vlaams regeerakkoord de leidraad is voor de staatshervorming. Bovendien is en blijft Vlaanderen bevoegd voor buitenlandse handel, luidde het. Verhofstadt zei dinsdagavond dat de prins zich terughoudend moet opstellen, in het bijzonder over politieke partijen.

Prins Filip tijdens een toespraak afgelopen week op handelsmissie in China. (foto: afp)

Zowel het Vlaams Belang, de N-VA als VLD stelden woensdag vragen aan Leterme tijdens het vragenuurtje in het Vlaams Parlement.

Volgens Vlaams Belang-fractieleider Filip Dewinter begaf de prins zich op bijzonder glad ijs door zich tegen één politieke partij te keren. De prins heeft evenwel niet alleen het Vlaams Belang aangepakt, maar een regelrechte aanval gelanceerd op de Vlaamse regering en haar streven naar verdere stappen in de staatshervorming, aldus Dewinter. Het hof moet niet schieten op de boodschap (van het Vlaams Belang), maar luisteren naar de boodschappers (de kiezers), die meer autonomie willen, stelde hij.

Dat bijna alle Franstalige partijen zich solidair verklaren met de prins is volgens Dewinter veelbetekenend. 'Elio Di Rupo en prins Filip zijn objectieve bondgenoten geworden.' Dewinter drong erop aan dat Leterme zou duidelijk maken dat het streven naar Vlaamse autonomie niet kan gefnuikt worden, ook niet door de kroonprins.

Mark Demesmaeker (N-VA) wees erop dat eerdere verklaringen van prins Filip over buitenlandse handel nog als onschuldig van de hand werden gewezen, maar dat intussen blijkt dat de prins een politiek statement heeft gedaan. Prins Filip zegt eigenlijk aan de Vlaamse regering om zich gedeisd te houden en Vlaanderen niet op de wereldkaart te zetten. 'Heeft de prins het Vlaams regeerakkoord niet gelezen?', zo vroeg Demesmaeker zich af.

VLD-fractieleidster Patricia Ceysens (VLD) uitte haar bekommernissen over de Vlaamse export en wees erop dat een verdere internationalisering van de Vlaamse economie één van de belangrijkste beleidsprioriteiten van de Vlaamse regering is.

In zijn antwoord zei Leterme 'gelezen te hebben wat hij gelezen heeft en gehoord te hebben wat hij heeft gehoord'. De minister-president zei zich perfect aan te sluiten bij de reactie van premier Verhofstadt op de uitspraken van de prins. Verhofstadt zei dinsdagavond dat de uitspraken van de prins niet in overeenstemming zijn met de huidige en toekomstige constitutionele rol van de prins. De prins moet zich terughoudend opstellen, in het bijzonder over politieke partijen, luidde het.

Wat de inhoud van Filips uitspraken betreft, zei Leterme dat de bevoegdheid over buitenlandse handel is overgedragen naar de gewesten en dat die bevoegdheid tenvolle moet worden uitgeoefend. Het Vlaams regeerakkoord is de enige leidraad, aldus Leterme over de staatshervorming.

Op de opmerking van Dewinter dat hij wat meer Vlaamse standvastigheid van de Vlaamse regering had verwacht, repliceerde Leterme dat die niet wordt afgemeten aan het volume en het aantal decibels.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud