Leterme toont begrip voor vakbonden

©REUTERS

'Als jobs op de helling staan, en als mensen te weinig respect voelen voor hun inzet, is het logisch dat de vakbonden de zaken scherp formuleren'. Premier Yves Leterme drukte in het Canvasprogramma 'TerZake' vanuit Davos zijn begrip uit voor de vakbonden, maar tegelijk wees hij erop dat ook de werkgevers het ook niet makkelijk hebben en ook respect verdienen.

(belga) - Dat de vakbonden hun grieven scherp formuleren, mag voor Yves Leterme. Maar 'nu we het gehoord hebben, moeten we zorgen dat we opnieuw rond de tafel zitten. Elk moet zijn verantwoordelijkheid opnemen', aldus de eerste minister.

Over de eis van de werkgevers, namelijk dat er geen enkele kostenverhoging mag bijkomen, bleef Leterme voorzichtig en zei hij dat dat het onderwerp van een discussie onder sociale partners moet zijn.

Ook in het dossier over de gelijkschakeling van het statuut van arbeiders en bedienden hoopt de premier dat de komende maanden 'de dialoog kan hersteld worden en dat men opnieuw dit moeilijke dossier ter hand kan nemen'.

Leterme, die samen met toekomstig handelscommissaris Karel De Gucht (Open Vld) en buitenlandminister Steven Vanackere (CD&V) op het World Economic Forum in het Zwitserse Davos vertoeft, maakt er buitenlandse zakenlui warm om in Belgiƫ te investeren.

'Het beleid dat onze regering heeft uitgestippeld met enerzijds lastenverlagingen en anderzijds koopkrachtverhoging, is goed ontvangen. Met enkele bedrijven hebben we bepaalde concrete investeringsdossiers besproken, maar alles hangt af van het hernemen van de wereldconjunctuur', aldus Leterme.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud