Advertentie

Leuvense rectorkandidaten tegen evaluatie rector

Marc Vervenne (l), de uittredende rector van de KUL ©BELGA

De vier hoogleraren die hun kandidatuur gesteld hebben als rector van de K.U.Leuven zijn tegen het huidige systeem waarbij de verkozen rector na vier jaar geëvalueerd wordt. Ze pleiten ervoor dat er na afloop van het mandaat weer verkiezingen georganiseerd worden. Dat blijkt uit interviews die het studentenblad Veto afnam met het viertal.

(belga) - De uittredende rector Marc Vervenne kreeg in december een negatieve evaluatie, wat aanleiding gaf tot een grote golf van protest. 'Ik heb het altijd zeer onlogisch gevonden dat een rector verkozen wordt en vervolgens geëvalueerd. Dat is zeer onnatuurlijk. Een verkiezing moet gevolgd worden door een herverkiezing', aldus Bernard Himpens.

Koen Geens vindt een evaluatie evenmin 'de juiste manier om met een rectorskeuze om te gaan'. 'Verkiezingen zijn wezenlijk in een gemeenschap, die van participatie, vertrouwen en legitimiteit belangrijke punten maakt.'

'Een universiteit moet zijn leiders verkiezen, die op hun beurt naar hun achterban moeten rapporteren. Dat is in de eerste plaats aan de academische raad waar alle decanen zetelen', aldus Mark Waer.

Ook wiskundige Stefaan Poedts is van oordeel dat verkiezingen de rectorsevaluatie moeten vervangen. 'In mijn programma staat dat ik mij na vier jaar opnieuw verkiesbaar stel. Ook van de screening van kandidaat-rectoren ben ik geen voorstander. Ik wil dat zo snel mogelijk afschaffen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud