Liberale en christelijke vakbond MIVB tekenen sociaal akkoord

(belga) - De liberale en de christelijke vakbond bij de Brusselse openbare vervoersmaatschappij MIVB hebben dinsdagnamiddag zoals aangekondigd het sociaal akkoord met de directie ondertekend. Door de ondertekening van het document in het paritair comité treedt het akkoord in werking. Dat vernam het persagentschap Belga van Luc Smekens van de christelijke CCOD.

De socialistische vakbond ondertekende niet, nadat de achterban het akkoord vorige week woensdag had verworpen. Volgens Alex Vonck van het ACOD volgt woensdagavond een nieuwe algemene vergadering waarbij de basis een stand van zaken krijgt. 'We zullen ons standpunt opnieuw bepalen. Maar eigenlijk zitten we in een patstelling. Er is namelijk niets veranderd tegenover vorige week.'

Tijdens de vergadering legde de voorzitter van het paritair comité aan de partijen nog eens uit dat de ondertekening van het sociaal akkoord door twee van de drie vakbonden betekent dat er nu een bedrijfsovereenkomst is. 'Dit is dus geen collectieve overeenkomst. Maar aangezien sector en bedrijf hetzelfde zijn, is dat de facto wel het geval', aldus nog Alex Vonck.

Dinsdagochtend voerde een beperkt aantal metro- en busbestuurders een langzaamaanactie. De bestuurders weigerden sneller te rijden dan 25 kilometer per uur, waardoor het metro- en busnetwerk in de war liep.

Het ACOD ondertekende het akkoord niet. De bond probeert nog aanpassingen te forceren aan het sociaal akkoord. Het ACOD pleit voor betere werkomstandigheden en minder stress. Voorts vraagt de vakbond realistische rijtijden, garanties over rusttijden en pauzes, maatregelen die de overlast van het vooraan opstappen beperken, minder opgesplitste diensten en regels die agressie tegen bestuurders moeten voorkomen. Ze wil ook meer middelen voor de veiligheidsdienst van de MIVB en wijst de directie op haar verplichting om een plan voor welzijn op het werk op te stellen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud