Advertentie

LiDé wil iets te zeggen te hebben

Rudy Aernoudt (Foto Belga) ©BELGA

Lidé, de partij van Rudy Aernoudt, wil enkel een alliantie aangaan met een andere partij op basis van de tien prioriteiten van Lidé. Dat heeft voorzitter Aernoudt zaterdag gezegd tijdens een partijcongres.

(belga) - et idee van een samenwerking met de MR kwam aan de orde, maar duidelijkheid hierover verstrekte Aernoudt nog steeds niet. In de herberg van de MR willen we iets in de pap te brokken hebben, liet hij hierover verstaan.

"Als Lidé een alliantie aangaat, is het om zijn tien punten te realiseren. Lidé klopt niet op de deur, zoekt geen kamer in de herberg, maar in geval van een alliantie wil Lidé in de keuken staan", benadrukte Aernoudt voor een honderdtal militanten.

Lidé nodigde de andere politieke partijen uit op het congres, met uitzondering van de PS. Enkel het kleine CDF en de MR, vertegenwoordigd door parlementslid Richard Miller, waren aanwezig. Miller gaf geen commentaar op de lopende gesprekken tussen de MR en Aernoudt. "We hebben geen probleem met de tien punten van Lidé. Ze staan al 20 jaar in het MR-programma", aldus Miller nog./.

Verkiezingsprogramma

Lidé stelde op het congres officieel zijn programma voor de komende verkiezingen voor. De "liberale democraten" vertrekken van de vaststelling dat Wallonië door vriendjespolitiek en corruptie aangetast wordt, dat de kwaliteit van het onderwijs er middelmatig is, dat er een cultuur van "niet werken" heerst die in stand gehouden wordt door "geïnstitutionaliseerde bijstand" enzovoort. De PS werd bij deze analyse regelmatig onder vuur genomen.

De partij wil de werkloosheidsuitkeringen tot drie jaar beperken. Daarna kan de werkloze de uitkering enkel behouden in ruil voor werk van openbaar nut of kan hij een leefloon trekken.

LiDé wil voorts de administratie depolitiseren, parallele administraties afschaffen en het aantal ambtenaren verlagen door slechts één op de drie ambtenaren die met pensioen gaan, te vervangen.

Op fiscaal vlak wil de partij de progressieve heffing vervangen door een vast belastingtarief van 15 procent met een plafond van 12.500 euro dat niet belast wordt.

LiDé is voor een staatshervorming en brengt volgende ideeën aan: een federale kieskring, de afschaffing van machtsniveaus als de Gemeenschappen, de provincies, de VGC en de Cocof. In Brussel "is de kwestie van de grenzen niet aan de orde", meent de partij, die de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde aanvaardt in ruil voor een federale kieskring en een tweetalig gewest, met een tweetalige bevolking, tweetalig onderwijs en tweetalige kieslijsten.

Volgens voorzitter Rudy Aernoudt van LiDé is de MR "niet geniaal, maar de minste slechte". Volgens Kamerlid Richard Miller van MR verschillen de twee partijen niet in de tien prioriteiten maar soms wel in de middelen om de prioriteiten te bereiken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud