'Lijst Dedecker groter dan Vlaams Belang' - peiling LLB/RTL-TVi

Lijst Dedecker is de grote winnaar van de crisis. De partij steekt in Vlaanderen het Vlaams Belang voorbij en voorzitter Jean-Marie Dedecker wordt de populairste politicus. Na de kartelbreuk blijft CD&V wel de grootste partij in Vlaanderen, maar zowel CD&V als N-VA verliezen terrein. Open Vld, sp.a en Groen! blijven min of meer stabiel. Dat zijn de voornaamste resultaten van de driemaandelijke politieke barometer van La Libre Belgique en RTL-TVi.

(belga) - Uit de peiling, uitgevoerd bij 2.000 ondervraagden, blijkt dat zowel de CD&V als de N-VA terrein verliezen na de recente kartelbreuk. CD&V blijft met 20,5 procent wel de grootste Vlaamse partij, maar zit daarmee al bijna 10 procent onder het verkiezingsresultaat van juni 2007 (29,6 procent). N-VA haalt volgens de peiling op zichzelf 5,8 procent, net boven de kiesdrempel dus.

Vooral Lijst Dedecker lijkt door de crisis op meer steun te mogen rekenen. De partij haalt maar liefst 15,4 procent en steekt daarmee het Vlaams Belang voorbij. Die partij valt terug tot 15,3 procent, een daling van 2,7 procent tegenover de vorige peiling. In vergelijking met het verkiezingsresultaat van 2007 (6,5 procent) zou de partij van Jean-Marie Dedecker er in slagen zijn stemmenaantal meer dan te verdubbelen.

Uit de peiling blijkt bovendien dat Dedecker de populairste politicus is geworden. Op de vraag 'Wie wil u de komende maanden graag een belangrijke rol zien spelen?', antwoordt 40 pct van de ondervraagden Jean-Marie Dedecker. Hij laat daarmee Vlaams minister-president Kris Peeters (36 procent) en ex-premier Guy Verhofstadt (34 procent) achter zich. Huidig premier Yves Leterme (32 procent) valt terug van een eerste naar een vierde plaats.

Open Vld (18,4 procent), sp.a/Vl.Pro (16,3 procent) en Groen! (6,8 procent) blijven min of meer ter plaatse.

In het Waalse politieke landschap zijn in vergelijking met de vorige barometer geen aardverschuivingen te noteren. Daar herovert de PS met 28,4 procent opnieuw de koppositie op de MR (27,1 procent). De liberalen blijven trouwens terrein verliezen (-1,3 procent).

Voorts verliest het cdH 0,5 procent en komt uit op 18,5 procent. Ecolo klimt dan weer 1,5 procent en komt op 17,4 procent.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud