Lizin wil uitstap uit kernenergie herbekijken

(belga) - Bij de regeringsonderhandelingen in 2007 moet het dossier van de uitstap uit de kernenergie grondig worden herbekeken. Dat vindt senaatsvoorzitster Anne-Marie Lizin (PS), burgemeester van Hoei, de gemeente waarop de kerncentrales van Tihange liggen. Lizin meent net als Electrabel dat de centrales open moeten blijven.

De vorige regering besliste dat de kerncentrales na 40 jaar dienst gesloten moeten worden. Voor Tihange I en Doel I en II is dat in 2015. Een sluiting vereist een grondige voorbereiding, waardoor een definitieve beslissing uiterlijk in 2010 moet vallen, aldus Jean-Jacques Pleyers, directeur communicatie van de kerncentrale van Tihange.

Daarom moet voor Anne-Marie Lizin in het federale regeerakkoord van 2007 bepaald worden of de wet over de sluiting van de kerncentrales aangepast moet worden, of dat de clausule in de wet, dat de centrales open kunnen blijven als de energiebevoorrading in gevaar komt, kan ingeroepen worden.

Volgens Lizin is er over het punt reeds gesproken tussen PS-voorzitter Elio Di Rupo en premier Guy Verhofstadt (VLD). Een aanpassing van het regeringsstandpunt tijdens deze legislatuur ziet ze niet zitten. Vooral aan Vlaamse kant zou er verzet zijn.

De sluiting van de kerncentrales van Tihange heeft gevolgen voor de tewerkstelling in Hoei. Er werken momenteel 800 mensen, plus enkele honderden jobs tijdens de onderhoudswerken. De sluiting van Tihange I zou zo'n 250 jobs kosten, aldus Pleyers. Hij wijst er ook op dat Electrabel het verlies van capaciteit door de sluiting van de kerncentrales niet door alternatieven kan worden opgevangen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud