Advertentie
Advertentie
netto

Loopbaancheque fors minder in trek

©Oomen, Arenda

Het gebruik van de loopbaancheques is in 2020 met ruim een derde gedaald tegenover 2019.

De loopbaancheque werd op 1 juli 2013 in het leven geroepen om werknemers en zelfstandigen die hun loopbaan een andere richting willen geven een betere kijk te geven op hun competenties. Erkende loopbaancentra staan in voor de begeleiding. Met de cheque betaalt de gebruiker maar een klein deel van de begeleiding, de rest betaalt de overheid.

De bijkomende voorwaarden vormen een deel van de verklaring, maar zijn zeker niet de enige reden voor de daling.
Allessia Claes (N-VA)
Vlaams Parlementslid

Tot 2019 was de cheque een groot succes. Daar kwam in 2020 verandering in. Waar in 2019 nog sprake was van 42.778 toegekende cheques, daalde dat aantal in 2020 met 35 procent naar 25.897. Voor de eerste vijf maanden van 2021 staat de teller op 13.921 cheques. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Allessia Claes (N-VA) heeft opgevraagd bij minister van Werk Hilde Crevits (CD&V).

Strengere voorwaarden

De daling heeft vooral te maken met de verstrengde voorwaarden. Sinds 2020 moeten aanvragers minstens zeven jaar werkervaring hebben. Voordien volstond één jaar werkervaring. 'De bijkomende voorwaarden vormen een deel van de verklaring, maar zijn zeker niet de enige reden', zegt Claes.

Volgens Claes moet op verschillende sporen gewerkt worden om het tij te keren. ‘Er moet een tandje worden bijgestoken om de kwaliteit te versterken en het aanbod extra in de verf te zetten en te promoten’, zegt Claes.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud