Luc Cortebeeck wordt adjunct-voorzitter wereldvakbond ITUC

Luc Cortebeeck, voorzitter van het ACV, is vrijdag verkozen tot adjunct-voorzitter van de nieuwe wereldvakbondskoepel. Die organisatie, ITUC, werd woensdag in Wenen opgericht en verenigt een groot deel van de vakbonden wereldwijd, goed voor 168 miljoen werknemers.

(belga) De Brit Guy Ryder is vrijdag verkozen tot algemeen secretaris. Hij wordt hiermee verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding en voor de uitvoering van de beslissingen van het congres.

Daarnaast is er nog een algemene raad, met 70 leden. Die komt minstens eenmaal per jaar samen. Binnen die algemene raad is Cortebeeck verkozen tot adjunct-voorzitter. De Australiër Sharon Burrow is voorzitter en de Duitser Michaël Sommer mede-adjunct.

Het hing in de lucht dat de sterke man van het ACV een belangrijke functie ging krijgen binnen de nieuwe wereldkoepel. Waarnemers stellen dat op die manier een stem wordt gegeven aan de vroegere christelijke koepel WVA. Het ACV behoorde voorheen tot het Wereldverbond van de Arbeid (WVA), de socialistische en liberale vakbond tot de grotere Internationale Vereniging van Vrije Vakbonden (IVVV). Beide werden opgeheven voor de oprichting van de ITUC.

Er wordt nog een vrouwencommissie en jongerencommissie door de Algemene Raad opgericht. Voor wat betreft de regionale werking komt er een Pan European Regional Comittee (PERC), met vertegenwoordigers van Europese en Centraal-Aziatische vakbonden.

foto belga

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud