Advertentie

Luchthavens Zaventem en Chièvres meest geschikt voor uitbreiding DHL

(belga) - Het kernkabinet heeft woensdag beslist om de onderhandelingen met de expresdienst DHL te starten over de uitbreiding van diens activiteiten. De luchthavens van Zaventem en Chièvres lijken het meest in aanmerking te komen om de extra vluchten van het bedrijf te verwerken. Eind januari neemt de overheid een beslissing.

DHL wil de activiteiten gevoelig uitbreiden en wil zekerheid over een lange periode. Het bedrijf zou graag snel duidelijkheid hebben en ziet een splitsing van de activiteiten over meerdere luchthavens niet zitten.

De onderhandelingen met DHL zouden gaan over de alternatieven om de hinder te beperken. Zo kan een verbod op andere nachtvluchten, bijvoorbeeld de chartervluchten, overwogen worden. Ook kan onderzocht worden of het spoor geen alternatief kan bieden voor bepaalde bestemmingen en of geen betere spreiding van vluchten kan worden doorgevoerd zodat bepaalde bestemmingen buiten de nachturen worden aangevlogen.

Uit een studie van BIAC blijkt dat er fysisch-technisch geen grote problemen zijn met de luchthaven van Zaventem. Tot 2007 is er bovendien nog wat ruimte voor het maximum aantal nachtvluchten van 25.000 per jaar bereikt is.

Voor de andere luchthavens zijn wel wat problemen. De luchthaven van Oostende lijkt onmogelijk omdat een uitbreiding de onteigening van twee dorpen of 1.400 huizen noodzaakt. Bierset lijkt uitgesloten daar de concurrent TNT daar al aanwezig is. Een uitbreiding van de luchthaven van Chièvres, nabij Charleroi, zou de onteigening van een dorp met 350 huizen met zich meebrengen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud