Magnette wil kerncentrales langer open

©huibers/Hollandse Hoogte

Minister van Energie Paul Magnette (PS) stelt de regering voor om de drie oudste kerncentrales van het land tien jaar langer open te houden. Volgens milieu-econoom Aviel Verbruggen is het moeilijk om de langere houdbaarheidsdatum van kerncentrales in te schatten, omdat er nauwelijks precedenten zijn. 'Metaalmoeheid vormt de grootste factor van onzekerheid.'

(belga/tijd) - De paars-groene regering besliste in 2003 dat alle kerncentrales in België tussen 2015 en 2025 gesloten moesten worden. Intussen moest een groep internationale experts in opdracht van de regering een onderzoek uitvoeren naar de energiemix in ons land. Minister Magnette kreeg donderdag het eindrapport van deze GEMIX-groep.

De experts stellen voor om de sluiting van de drie oudste reactoren (Doel I en II en Tihange I), voorzien in 2015, uit te stellen met tien jaar. De doelstelling die ons land vooropstelt inzake energiezuinigheid en ontwikkeling van hernieuwbare energie, zal het productieverlies niet dekken die de sluiting van de centrale veroorzaakt, menen de experts.

Minister Magnette neemt die aanbeveling over, maar stelt wel voorwaarden. De producenten van kernenergie, Electrabel (GDF Suez) en in mindere mate SPE-Luminus, moeten zorgen voor 'billijke prijzen', investeren in hernieuwbare energie en een structurele bijdragen leveren tot de federale begroting.

Over de veiligheidsrisico’s van kerncentrales waarvan de oorspronkelijke houdbaarheidsdatum is overschreden is nauwelijks iets geweten. ‘Je kan de risico’s van reactoren die meer dan 40 jaar oud zijn moeilijk inschatten’, zegt Aviel Verbruggen, milieueconoom aan de Universiteit van Antwerpen en in een vorig leven kabinetschef van minister van Leefmilieu Vera Dua. ‘Er zijn wel kernreactoren die al 30 tot 35 jaar meegaan, maar oudere zijn er nauwelijks.’ Het ontbreekt dus aan referenties.

Electrabel liet alvast weten dat het 800 miljoen euro zal investeren om de veiligheid in Doel en Tihange te garanderen. Volgens Verbruggen zullen die investeringen er vooral op gericht zijn om de stoomgeneratoren te vervangen en te onderhouden. Die stoomgeneratoren vormen het meest precaire onderdeel van een kerncentrale omdat ze de verbinding vormen tussen het nucleaire en het niet-nucleaire circuit. ‘Het is precies in de stoomgeneratoren dat er nucleaire stoffen kunnen ontsnappen’, verklaart de milieueconoom.’Maar het reactorvat zelf – dat is het metalen vat waarin de nucleaire reacties plaatsvinden – kan je niet vervangen. Als je dat wil doen, moet je een nieuwe kerncentrale bouwen. Zoals alle metalen, kunnen ook de wanden van het reactorvat onderhevig zijn aan metaalmoeheid en precies daar ligt de grote onzekerheid.’

De experts stelden ook voor om de recentere kerncentrales (Doel III en IV en Tihange II en III) twintig jaar langer open te houden. Deze centrales zouden tegen 2025 dicht moeten. Minister Magnette vindt dat er nu geen sprake kan zijn om nu over een langere levensduur voor deze centrales te beslissen. 'Deze optie zou regelrecht ingaan tegen de noodzaak van een overgang naar een meer energiezuinige economie en naar een meer gediversifieerde energiemix.'

Producent GDF Suez heeft al gereageerd op de verklaringen van Magnette. De groep 'neemt hier akte van en blijft ter beschikking om het lopende overleg te vervolgen en af te ronden binnen de best mogelijke termijn'.

Zaterdag in De Tijd: een uitgebreid dossier over de economische en politieke implicaties van de belissing

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud