Mars voor Werk trekt door Brussel

(belga) - Naargelang de bron hebben 1000 à 3000 manifestanten deelgenomen aan de Mars voor Werk in Brussel. De optocht was een initiatief van de vakbonden bij het koerierbedrijf DHL. Met de manifestatie protesteren ze tegen het mislukken van de onderhandelingen over de uitbreiding van DHL in Zaventem.

De vakbonden zijn tevreden met de opkomst. 'Wij hebben vernomen dat er zo'n 3.000 manifestanten zijn. Wij zijn heel tevreden met die opkomst', aldus Joris Welters van de christelijk vakbond ACV. De Brusselse politie telde vrijdagochtend 'slechts' 800 tot 900 deelnemers.

De vakbonden werden ontvangen door de Brussels minister-president Charles Picqué, en Vlaams minister-president Yves Leterme. Ook federaal mobiliteitsminister Renaat Landuyt was aanwezig. Leterme en Picqué kondigden een rondetafelconferentie aan over de toekomst van de luchthaven en de bedrijven op Zaventem.

De luidruchtige manifestanten blokkeerden een gedeelte van het kruispunt Kunst-Wet op de Brusselse kleine Ring. Het verkeer richting Wetstraat werd volledig afgesloten. In combinatie met de staking van de Brusselse vervoermaatschappij MIVB, zorgde dat voor de nodige verkeersproblemen in de hoofdstad.

Onder de manifestanten bevonden zich ook werknemers van andere luchthavenbedrijven. Ook werknemers van Volkswagen, Ford Genk en de havens van Antwerpen en Zeebrugge hebben aan de mars deelgenomen.

Met de manifestatie vragen de bonden werkzekerheid voor het DHL-personeel, ook na 2008. Daarnaast pleiten ze voor een duidelijk wettelijk kader voor de luchthavenactiviteiten in Zaventem, met name voor de nachtvluchten. 'Zolang de deur op een kier blijft voor een mogelijke groei van DHL in Zaventem, vragen we aan de politiek om al het mogelijke te blijven doen', aldus Welters.

22257408

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud