Medicijnen in België zes procent duurder dan EU-gemiddelde

De prijs van farmaceutische producten ligt in België zes procent hoger dan het Europese gemiddelde. Dat blijkt uit een onderzoek dat Eurostat, het statistisch bureau van de Europese Unie, donderdag heeft verspreid.

Eurostat vergeleek in november 2005 de verkoopsprijzen van 181 farmaceutische producten (waarvan 25 procent generische) in de verschillende lidstaten van de Europese Unie. Uit het vergelijkend onderzoek bleek dat de prijzen in België zes procent boven het Europese gemiddelde liggen.

In vergelijking met de buurlanden zijn opvallende verschillen waar te nemen. Zo liggen de prijzen in Frankrijk negen procent onder het Europese gemiddelde, terwijl ze in Duitsland 28 procent boven het gemiddelde zitten. De Nederlanders betalen dan weer negen procent meer dan het EU-gemiddelde. Minst duur zijn de medicijnen in Polen. Daar kosten ze 32 procent minder dan het Europees gemiddelde.

Volgens Eurostat vertegenwoordigen de farmaceutische uitgaven ongeveer 1,5 procent van het Europese bruto binnenlands product en 1,3 procent van de uitgaven van de consumenten. De door Eurostat onderzochte prijzen houden geen rekening met de eventuele terugbetalingen via de sociale zekerheid.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud