Medische fouten kunnen sneller vergoed worden

De plenaire Kamer heeft vrijdagmorgen het wetsontwerp inzake medische fouten goedgekeurd. Enkel de christendemocraten onthielden zich. Het ontwerp zorgt ervoor dat patiënten voortaan makkelijker en sneller vergoed worden voor medische fouten.

(belga) Bedoeling van het ontwerp is dat patiënten niet meer moeten bewijzen dat ze het slachtoffer werden van een fout.

De schadevergoeding van medische fouten en therapeutische risico's (schade zonder fout) stelt al jaren een probleem. Het is voor patiënten moeilijk om aan te tonen dat een fout werd gemaakt. Zelfs indien ze daar toch in slagen, volgt een jarenlange en zeer dure gerechtelijke strijd voor een schadevergoeding. Artsen moeten dan weer steeds duurdere verzekeringen betalen en nemen na verloop van tijd op medisch vlak een defensieve houding aan, wat negatief is voor de volksgezondheid.

Het ontwerp brengt daar vanaf begin 2008 verandering in. Via een fonds en via verzekeraars worden voortaan alle gevallen van abnormale schade vergoed, wat lange en dure gerechtelijke procedures overbodig maakt. Niet enkel de economische, maar ook de morele schade wordt vergoed.

Het systeem wordt gefinancierd door de zorgverleners (de verzekeringspremies die ze betalen), het Riziv en de overheid. In totaal wordt 93 miljoen euro in het fonds gestopt.

Het wetsontwerp is ondertussen al geëvoceerd door de Senaat, waar het voor de ontbinding van het parlement ook nog dient te worden goedgekeurd.

CD&V-Kamerlid Luc Goutry fulmineerde donderdagavond tegen het ontwerp. Het is volgens hem een lege doos aangezien er nog 41 kb's moeten worden goedgekeurd en het de burger dus de foute indruk geeft dat hij vanaf nu snel zal vergoed worden voor medische fouten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud