'Meer ongevallen met fietsers door rotonde'

De aanleg van een rotonde doet het aantal verkeersongevallen met fietsers met 29 procent stijgen. In de bebouwde kom gebeuren na de aanleg van een rotonde tot 80 procent meer ongevallen waarbij fietsers omkomen of zware verwondingen oplopen. Dat leert een studie van het Steunpunt Verkeersveiligheid.

(belga) Het Steunpunt komt tot deze bevinding na onderzoek van 95 rotondes op Vlaamse gewestwegen die werden aangelegd tussen 1994 en 2000, melden Het Volk, Het Nieuwsblad en De Standaard maandag. Het aantal ongevallen met doden of zwaargewonden stijgt volgens de studie na de aanleg van een rotonde met 50 procent.

De conclusies staan volledig haaks op de goede reputatie van de rotonde. De Vlaamse minister van Mobiliteit, Kathleen Van Brempt (sp.a), reageert dan ook geschrokken. Ze vraagt om terughoudendheid bij de aanleg van nieuwe rotondes.

De Fietsersbond vraagt dat bij de aanleg van rotondes meer aandacht besteed wordt aan de veiligheid voor fietsers. Veiligheid primeert boven de doorstroming van het gemotoriseerd verkeer, zo reageert de Fietsersbond op het onderzoek van het Steunpunt Verkeersveiligheid. Dat rotondes vaak een verkeersveiligheidsproblemen vormen voor fietsers, is volgens Patrick D'Haese, directeur van de Fietsersbond, "een open deur intrappen", maar dat het probleem in de realiteit zo groot blijkt, is wel een verrassing.

foto AWV

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud